NASA úspěšně otestovala novou vesmírnou loď Orion

Mys Canaveral – Nová vesmírná loď Orion amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) se úspěšně vrátila z oběžné dráhy zpět na Zemi. Modul dopadl přesně podle plánu do Tichého oceánu. Zkušební let měl prověřit bezpečnost a životní podmínky budoucí posádky při startu. Jednou by měl modul dopravit lidi k asteroidu, ale i na Mars. První pilotovaný let je plánován po roce 2020.

Orion odstartoval podle plánu z floridského Mysu Canaveral v 7:05 místního času (13:05 SEČ). Stalo se tak ale po jednodenním odkladu. Čtvrteční hlavní problém se podle americké vesmírné agentury týkal nedostatečného předstartovního uzavření ventilů, jimiž proudí tekutý vodík z nádrže do tří motorů prvního stupně rakety. Normálně jsou ventily při dodávání paliva otevřené, ale několik minut před startem se pevně uzavřou k utěsnění palivové nádrže.

Orion má být novým vesmírným dopravním prostředkem Spojených států. Počítá se s ním pro cesty lidských posádek daleko za oběžnou dráhu kolem Země. Měl by opět dopravit člověka na Měsíc, ale také umožnit výpravy lidí k asteroidu a na Mars. S prvním pilotovaným letem s astronauty na palubě se počítá ale až po roce 2020.

„Hvězdou dnešního dne je Orion,“ řekl šéf NASA Charles Bolden. Dnešní den označil za „první den nové éry cesty na Mars“

Orion po startu absolvoval úspěšně všechny kritické fáze letu, od oddělení prvního stupně nosné rakety při stoupání na oběžnou dráhu až po otevření tří sad padáků a dosednutí do Tichého oceánu na plánovaném místě více než 400 kilometrů východně od pobřeží Mexika. Loď je podle NASA nyní na hladině ve stabilní poloze. „Systémy vesmírného plavidla po celou misi fungovaly perfektně, včetně dvou průletů Van Allenovými radiačními pásy a horkého návratu,“ poznamenal americký vesmírný úřad na svém blogovém webu.
  
Loď během 4,5 hodiny trvajícího letu dvakrát obkroužila Zemi. Při druhém obletu pak za pomoci motoru druhého stupně rakety vystoupala do nejvyššího plánovaného bodu 5800 kilometrů. Poté se od ní v pořádku oddělil druhý stupeň rakety a servisní modul a Orion nastoupil cestu zpět k Zemi.

Pavel Toufar, publicista

„Jde o kosmickou loď, která po 40 letech od letu Apolla je schopná nebo bude schopná létat mimo oblast naší Země. To raketoplány při vší úctě k nim neuměly. Záleží na penězích, které na to americká vláda uvolní, aby tyto lety mohly být uskutečněny. Je to první krok, aby se USA mohly vrátit do čela kosmického výzkumu, protože Rusové také chystají novou loď.“

Při sestupu podle přístrojů vše fungovalo, včetně otevření tří sad padáků - dvou stabilizačních a poté dvou vodicích, které následně vytáhly tři obří padáky, s nimiž loď jemně dosedla do vln. Orion vstoupil do zemské atmosféry rychlostí téměř 32 tisíc kilometrů za hodinu a jeho tepelný štít se rozpálil až na 2200 stupňů Celsia. Pád se postupně zpomalil na přibližně 480 kilometrů za hodinu a padáky pak let zbrzdily nejprve na 160 kilometrů za hodinu a nakonec na 27 kilometrů za hodinu.

Páteční test přiblížil NASA „o krok blíže“ k vyslání lidí na palubě Orionu do vesmíru, uvedl těsně před startem Bolden. Atmosféra v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě se dnes podobala té z dob, kdy odsud startovaly raketoplány. Na start bylo pozváno na 27 000 hostů, mezi nimi i bývalí a současní astronauti. NASA si ale nebyla jistá, kolik jich dorazí, když byl start o den odložen. Místní tiskové středisko ale bylo přeplněné, stejně tak jako všechny hotely v okolí. „Dnešek je velkým dnem pro svět, pro lidi, kteří znají a milují vesmír,“ dodal šéf NASA.

Náklady programu Orion, na němž se výrobou servisního modulu podílí také Evropská vesmírná agentura (ESA), se pohybují kolem 15 miliard dolarů (přes 330 miliard Kč). Další velké finanční prostředky si ale ještě vyžádá vývoj a výroba nové rakety NASA, která by měla Orion vynášet. Její test s obletem Orionu kolem Měsíce je zatím plánován na konec roku 2017.

Jan Kolář, ředitel České kosmické agentury:

„Orion teprve čeká na své dokončení. Podoba, v jaké dnes startoval, je jen testovací produkt, který není zdaleka plnohodnotný. Chybí tam některé vybavení, zejména pro budoucí posádku. Chybí také celý servisní modul, který by měl obstarávat vlastní pohon kosmické lodi. Takže z tohoto pohledu je to teprve malý krůček pro to, pro co by měl Orion v budoucnu sloužit.“