95 mrtvých po náletech na syrskou Rakká, většinou civilisté

Damašek/Londýn - Nálety syrské armády na město Rakká, které je označováno za ústřední centrum Islámského státu, měly podle nejnovějších informací stát život 95 lidí, včera se mluvilo o 63 osobách. Syrská organizace pro lidská práva upozornila, že více než polovina jsou civilisté. Další lidé byli zraněni.

Ochránci lidských práv označili několikanásobný útok syrského režimu na město obsazené islamisty jako „masakr“. Letectvo včera provedlo na deset náletů, což představuje jedno z nejrozsáhlejších bombardování od začátku syrské občanské války. Ještě včera hovořily zprávy o 63 obětech, dnes exilová opozice podle AFP uvedla, že mrtvých je mnohem více. Z devadesáti pěti obětí má být podle Syrské organizace pro lidská práva padesát dva civilistů. Nejvíce obětí si měly vyžádat dva zásahy soustředěné na průmyslovou oblast.

Agentura DPA uvedla, že se letecký útok dál soustředil i na tržiště a mešitu. „Přišel první zásah, obyvatelé spěchali pomoci zraněným a pak přišel druhý zásah,“ citovala agentura AFP ředitele syrské humanitární organizace Ramiho Abdela Rahmana.

Zpravodajská televize Al-Arabíja informovala s odvoláním na aktivisty, že počet obětí náletů by měl dosahovat až ke sto sedmdesáti. Minimálně další stovka lidí byla podle těchto zdrojů zraněna.

K situaci v Sýrii se dnes vyjádřila německá kancléřka Angela Merkelová, která v německém parlamentu mluvila o znepokojení nad tím, že Islámský stát získává posily ze západních zemí. „Islámský stát získává tisíce zahraničních bojovníků. Přicházejí ze všech zemí skupiny G20, z jižní polokoule i z Evropy. Neznají meze a jejich připravenost vraždit ohrožuje i naši bezpečnost,“ řekla Merkelová. Z Německa se mělo k islamistům připojit až 550 občanů, přičemž 180 se jich už vrátilo.

Rakká je jediné provinční hlavní město, které režim Bašára Asada ztratil v důsledku občanské války, která se drží Sýrie od roku 2011. Na začátku letošního roku přešlo z moci Západem podporovaných rebelů pod nadvládu Islámského státu. Ten v červnu 2014 označil Rakká za hlavní město svého chalífátu. Letecké útoky na Rakká tak podnikají i Spojené státy americké.

Asadovi vojáci zabili v Rakká desítky extremistů (zdroj: ČT24)

Ekonomika Sýrie v troskách

Válka na syrském území způsobila, že tamní ekonomika jede jenom na 40 procent své kapacity. Šéfka humanitárních operací OSN Valerie Amosová upozornila na kritickou situaci v zemi a požádala Radu bezpečnosti OSN o prodloužení povolení humanitárním organizacím pro průjezd přes syrské hranice. Humanitární pomoc potřebuje přes 12 milionů Syřanů, tedy polovina obyvatel, mimo domov je skoro osm milionů lidí a v chudobě žijí tři čtvrtiny občanů. 

V Soči dnes jednala syrská delegace vedená ministrem zahraničí Valídem Mualimem s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Cílem je obnovení dialogu s alespoň částí opozice. Rusové se se Syřany shodli, že hlavní problém v Sýrii jsou „teroristé“ a že Rusko je připraveno Sýrii v boji proti nim nadále podporovat. Damašek od počátku konfliktu označuje opozici termínem teroristé. Zprostředkování rozhovorů zkoušela i OSN, ale to už v únoru skončilo neúspěšně.