Stoupenci Islámského státu jsou už i na Sinaji

Káhira – Džihádisté z Islámského státu (IS) rozšiřují svůj vliv – vedle Iráku a Sýrie jim věrnost slibují bojovníci z dalších arabských zemí. Působí třeba i v Egyptě na Sinajském poloostrově, kam každoročně míří desítky tisíc turistů. Říkají si Ochránci Svatého města, na Sinaji už nemilosrdně povraždili stovky egyptských policistů a vojáků a vyhlásili válku autokratickému prezidentovi Abdalovi Fatáhovi Sísímu, kterého označují za přisluhovače Židů.

„Sinaj je zemí lvů a hrdinů. Věz, podlý Sísí, my jsme mečem, který ti srazí hlavu a usekne údy, dá-li Bůh. My jsme trhavina, která rozmetá tvůj trůn,“ hrozí lídr skupiny Ochránci Svatého města.

Egyptská armáda oplácí islamistům stejnou mincí. Vojáci navíc bojem proti terorismu ospravedlňují útlak sinajských beduínů i umírněných muslimů. „Oni předpokládají, že nejsme schopni s nimi bojovat – proto začali střílet. Velmi jsme se snažili, aby nebyla prolita krev. Jenže oni chtějí přesně toto, totiž krveprolití,“ vysvětluje prezident Sísí.

Sinajský poloostrov se tak po Sýrii a Iráku stal dalším bojištěm a potenciální základnou radikálů. Podle expertů to především znamená, že každý Egypťan, který nyní bojuje v řadách Islámského státu na území Sýrie nebo Iráku, může bojovat doma, aniž by organizaci opustil.

Teror poškozuje také turistický průmysl. Sinaj je oblíbeným místem dovolených a v jižní části poloostrova je několik populárních letovisek. Cizinci teď cestu zvažují, přestože extremisté operují prakticky jen na severu Sinaje. Tam ale zahraniční návštěvníci prakticky nejezdí.

Město Aríš, které leží na severu poloostrova, nedávno teroristický útok zažilo. Čeští diplomaté proto varují před cestami do jeho okolí a dodávají, že situace v letoviscích na jihu je alespoň teď zcela klidná.

Džihádisté se pokoušejí dobýt Ramádí

Džihádisté z Islámského státu (IS) zaútočili na vládní budovu v centru iráckého Ramádí. Jde nejspíš o pokus dobýt celé město, jehož významnou část již islamisté ovládají. Ofenziva začala nad ránem, kromě útoku přímo v Ramádí zahájili ozbrojenci další koordinované útoky i v okolí města.

Boje s Islámským státem
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA/AA

Ramádí se nachází asi 90 kilometrů západně od Bagdádu v provincii Anbár, která je baštou radikálů. Irácké vládní jednotky dosud měly centrum města pod kontrolou. Jestliže ho ale dobudou islamisté, bude to znamenat pro centrální vládu velkou porážku. Iráčtí vojáci přitom poslední dobou dosáhli několika zásadních pokroků v bojích s IS - například na začátku tohoto týdne po pěti měsících pronikli do největší irácké ropné rafinerie v Bajdží dosud ovládané radikály.

Spojenci provedli na pozice IS od středy 30 náletů

Americké velení dnes oznámilo, že na pozice islamistů v Iráku i Sýrii uskutečnilo od středy spolu se spojenci 30 leteckých úderů: sedm náletů v Sýrii a 23 leteckých úderů v Iráku. V Sýrii byly mimo jiné zasaženy budovy obývané bojovníky z IS nedaleko hraničního města Kobani. V Iráku se pak terčem šesti útoků nedaleko Bajdží staly tři budovy, dva automobily, bunkr a kontrolní stanoviště radikálů. Další útoky byly provedeny nedaleko měst Sindžár, Kirkúk, Mosul či právě Ramádí. Letecké údery jsou součástí operace nazvané Inherent Resolve (Bytostné odhodlání). Spojenci útočí ze vzduchu na pozice radikálů v Iráku již od začátku srpna. V Iráku kromě USA zasahují i letouny z Austrálie, Belgie, Kanady, Dánska, Francie, Nizozemska a Británie. Na náletech v Sýrii se pak kromě Američanů podílejí i Bahrajn, Jordánsko, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty.