Biden ocenil aktivitu Česka v oblasti lidských práv

Washington – Dnešní washingtonská schůzka českého premiéra Bohuslava Sobotky s viceprezidentem Spojených států Joe Bidenem potvrdila dobré vztahy obou zemí. Sobotka to po jednání v Bílém domě řekl novinářům. Americký viceprezident podle něj ocenil nasazení českých vojáků v Afghánistánu i aktivitu České republiky v oblasti lidských práv.

„Pan viceprezident Biden ocenil práci České republiky v oblasti prosazování lidských práv. Abych použil jeho slova, a doufám, že to řeknu přesně, řekl, že boxujeme v této oblasti nad svoji váhu,“ řekl po jednání Sobotka.

Podle některých analytiků Američany v poslední době znejistěly některé zpochybňující komentáře českých představitelů k otázkám ochrany lidských práv ve světě a odkazu prvního českého prezidenta Václava Havla. Jde mimo jiné o nedávné pochvalné poznámky prezidenta Miloše Zemana na adresu čínského komunistického vedení. Prezidentovy výroky vyvolaly nesouhlas v řadách opozice, podle které Česká republika ustupuje od obhajoby lidských práv.

„Mohu potvrdit, že jednání proběhlo ve velmi přátelské atmosféře, potvrdilo dobré vztahy mezi Českou republikou a Spojenými státy,“ uvedl Sobotka ke schůzce, která měla původně trvat půl hodiny, ale nakonec se protáhla na hodinu a čtvrt. Právě přihlášení se k principům, které Havel prosazoval v zahraniční politice, označil premiér za jeden z hlavních důvodů své současné návštěvy USA. 

Bohuslav Sobotka se setkal s viceprezidentem USA Joem Bidenem
Zdroj: ČT24/ČTK/Odbor komunikace Úřadu vlády ČR

Česká delegace dnes s Bidenem jednala také o energetické bezpečnosti. Shodli se, že je nutné, aby Evropa vybudovala jednotný energetický trh a diverzifikovala své zdroje. „Jsme přesvědčeni o tom, a není to jen názor České republiky, ale i řady dalších evropských zemí, že by Spojené státy měly uvolnit export plynu a ropy i na evropský trh,“ podotkl Sobotka. Bidena o to požádal a americký viceprezident prý tento záměr obecně podpořil.

Při diskusi o obranné spolupráci pak Biden podle českého premiéra ocenil úsilí české vlády o zvýšení výdajů na obranu i angažmá českých vojáků v Afghánistánu nebo spolupráci v Sýrii, kde Česko zastupuje americké zájmy.

Čeští politici a jejich schůzky s protějšky z USA: Hlavním aktérem byl Havel

Američané si oblíbili především prvního českého prezidenta Václava Havla pro jeho boj za svobodu a lidská práva. V roce 1990 přednesl svůj slavný projev v Kongresu, v roce 1993 navštívil Bílý dům, blízké vztahy měl především s Billem Clintonem. V roce 1998 mu nechali zahrát při návštěvě Bílého domu jeho oblíbené písně od Lou Reeda. Blízké vztahy udržoval Havel také s americkou ministryní zahraničí Madeleine Albrightovou. Americký prezident George Bush a jeho žena Laura pak pozvali Havla v roce 2005 na shakespearovský večírek i v době, kdy už nebyl prezidentem.

Druhý český prezident Václav Klaus do USA létal většinou na ekonomické přednášky, zasedání OSN a klimatické konference, kde jako známý odpůrce globálního oteplování prosazoval své názory. Pozvání do Bílého domu se dočkal v roce 2005, ovšem na základě dopisu, v němž Bushovi schůzku navrhl. V roce 2008 jednal s viceprezidentem Richardem Cheneym o umístění americké radarové základny v Česku. O rok později se dvakrát sešel již s viceprezidentem Joe Bidenem poté, co Američané od radaru upustili.

Nejen o radaru spolu rovněž v uplynulých letech hovořili nyní již bývalý šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg a ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová. Ta také před dvěma lety přijela do Prahy, aby lobbovala za dostavbu Temelína americkou společností.

Setkání se šéfem Bílého domu se před třemi lety dočkal i premiér Petr Nečas. Obama tehdy označil Českou republiku za opravdového spojence Spojených států a ocenil také českou vojenskou účast v Afghánistánu.

Zajímavostí také je, že po sametové revoluci navštívili Česko všichni američtí prezidenti. Jako první přiletěl do Prahy už v roce 1990 George Bush starší. Následovali ho Bill Clinton, George Bush mladší i Barack Obama.

Vydáno pod