Albrightová: Od začátku byl v davu výrazný hlas – ten Havlův

Washington – Sametová revoluce v Československu umožnila příchod demokracie, ale nemohla zaručit její úspěch. Ten záležel na statisících občanů celého politického spektra, z nichž nejvýraznější byl Václav Havel. „Od začátku byl mezi davy jeden výrazný a vedoucí hlas,“ řekla bývalá ministryně zahraničí Spojených států a česká rodačka Madeleine Albrightová na zahájení koncertu k 25. výročí 17. listopadu 1989 ve washingtonské Národní katedrále.

Havel vždy lidi inspiroval, aby si zvolili čestnou cestu, řekla Albrigthová. Připomněla přitom těžká rozhodnutí, která musel učinit jako disident za komunismu, nebo jeho jasnou podporu lidských práv v době, kdy byl prezidentem. Po skončení koncertu českým novinářům odpovídala mimo jiné na otázky, jestli se podpora lidských práv ze strany České republiky v poslední době nesnížila. „Myslím, že je velmi těžké se vyrovnat Václavu Havlovi,“ uvedla s tím, že se ale nechce vměšovat do české politiky. Poznamenala také, že podpora lidských práv je nutná a měla by patřit k základům zahraniční politiky. Proto je podle ní dobře, že bude ve středu v budově amerického Kongresu odhalena Havlova busta. Stane se tak teprve čtvrtou osobností nenarozenou ve Spojených státech, které se dostane podobné cti.

Ve středu bude v Kongresu odhalena Havlova busta

Bývalá americká ministryně zahraničí před koncertem také zavzpomínala na pocity, jaké zažívala, když před 25 lety viděla v televizi davy lidí protestujících na Václavském náměstí v Praze. I když jí od Československa odděloval oceán, cítila se prý součástí davu v Praze. „Zvonil konec komunismu a začátek svobody,“ poznamenala také.

Na zvonění v listopadových dnech vzpomínal i premiér Sobotka, který při příchodu na pódium zacinkal klíči. „Právě tento zvuk klíčů je pro mě hlas svobody. Je to pro mě hlas občanů, kteří se vzepřeli totalitě,“ řekl více než 2 000 posluchačům ve washingtonské katedrále. Těm Česká filharmonie pod vedením dirigenta Jiřího Bělohlávka předvedla Smetanovu Vltavu a Dvořákovu Novosvětskou. V publiku byli vedle Sobotky a Albrightové například šéf sněmovny Jan Hamáček, vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek nebo vdova po Václavu Havlovi Dagmar.

Filharmonie vystoupila ve vyprodané Carnegie Hall (zdroj: ČT24)
Vydáno pod