Rusko stále myslí postaru, řekla Merkelová po schůzce s Putinem

Sydney - Německá kancléřka Angela Merkelová znovu zkritizovala ruského prezidenta Vladimira Putina. Při projevu v Lowyho institutu pro mezinárodní politiku v australském Sydney v této souvislosti překvapivě jasně varovala před „rozsáhlým požárem“, k němuž konflikt na Ukrajině může vést. Podle ní Rusko stále myslí postaru a považuje Ukrajinu za svou sféru vlivu a pošlapává normy mezinárodního práva.

Merkelové na summitu G20 kvůli Putinovi praskly nervy (zdroj: ČT24)

Merkelová hovořila s Putinem v sobotu v Brisbane na okraj summitu skupiny největších ekonomik G20. Dialog mezi čtyřma očima trval dvě hodiny a kancléřka o něm odmítla novinářům cokoli říct. Omezila se na konstatování, že šlo o důvěrný rozhovor, a dodala, že s Putinem je třeba udržovat dialog, byť se s ním nesouhlasí. 

Ruský prezident se na víkendové vrcholné schůzce v Brisbane ocitl pod silným tlakem vedoucích západních politiků, kteří se ho snažili přimět k tomu, aby změnil politiku vůči Kyjevu a přestal vojensky podporovat proruské separatisty na východě Ukrajiny. Merkelová podle DPA po dlouhém a zřejmě neplodném rozhovoru se šéfem Kremlu v Brisbane zjevně vůči Putinovi ztratila dosavadní zdrženlivost. „Svět musí přesně chápat, co se na Ukrajině děje. Jinak by to mohlo vést k rozsáhlému požáru. Celosvětovému,“ zdůraznila. 

„Po strašlivé druhé světové válce a po skončení studené války to zpochybňuje celý mírový řád v Evropě. A má to pokračování v ruském působení na destabilizaci na východě Ukrajiny,“ dodala.

Na příkladu tragédie malajsijského letounu, který v červenci podle všeho sestřelili raketou separatisté, upozornila, že na Ukrajině skutečně v žádném případě nejde jen o lokální konflikt. „Ne, na tomto příkladu vidíme, že se dotýká nás všech,“ zdůraznila. Upozornila přitom, že podle ní samozřejmě nejde jen o Ukrajinu. Připomněla v této souvislosti Moldavsko a Gruzii, podle ní jde však také o Srbsko a západní Balkán.

ZKÁZA LETU MH17. O CO ŠLO?

Letadlo mířící z Amsterodamu do Kuala Lumpuru spadlo 17. července nad ukrajinským územím tehdy ovládaným separatisty. Nehodu nepřežil nikdo z 298 lidí na palubě. Proruští povstalci opakovaně odmítali, že by letadlo sestřelili právě oni. Proti tomuto tvrzení se ale objevila řada nepřímých důkazů. Předběžná vyšetřovací zpráva hovoří pouze o tom, že letadlo se rozpadlo náhle a spadlo vnějším zásahem, nikoliv chybou pilotů či technickou závadou.

PŘEHLEDNĚ: Milníky letu MH17

V září vydala nizozemská prokuratura předběžnou vyšetřovací zprávu. Ačkoliv dokument přímo neuvádí, že Boeing 777 sestřelila protiletadlová raketa odpálená ze země, jak se od první chvíle spekuluje, zjištění OVV tento závěr nicméně naznačují. Výsledky podrobnějšího zkoumání mají být připraveny do nadcházejícího jara.

Ruská státní televize přitom v pátek večer zveřejnila satelitní snímek, podle kterého prý na letadlo vypálil ukrajinský vojenský letoun. Ruští opoziční blogeři to ale považují za zřejmý podvrh.

Vydáno pod