Albánský premiér přes úterní fotbalový incident do Bělehradu pojede

Tirana - Albánský premiér Edi Rama stále počítá s tím, že se příští týden vydá do Srbska, a to navzdory úternímu incidentu, který se odehrál v Bělehradě během fotbalového zápasu týmů obou zemí. Sdělil to dnes v Tiraně místopředseda albánské vlády Niko Peleshi. „Premiér Rama potvrdil, že je rozhodnut do Bělehradu jet,“ citovala agentura AFP Peleshiho. Pakliže se návštěva uskuteční, bude mít historické parametry, neboť by byla po 68 letech první ze strany vedoucího albánského činitele v srbské metropoli.

Postoj albánských úřadů k premiérově návštěvě se podle Peleshiho nezměnil a jsou rozhodnuty ji uskutečnit „přes zklamání, které vyvolal tento incident a reakce srbských představitelů na něj“.

  • "Návštěva je v zájmu obou našich zemí, ale samozřejmě je na srbské straně, aby potvrdila svůj závazek a ochotu zajistit její dobrý průběh," dodal Niko Peleshi.

Kvalifikační zápas fotbalového mistrovství Evropy mezi týmy Srbska a Albánie byl předčasně ukončen, když se strhla bitka mezi hráči, do níž se zapojili i někteří srbští fanoušci. Stalo se tak poté, co jeden srbský fotbalista strhl provokativní vlajku „velké Albánie“, s níž nad hřištěm létal na dálku ovládaný dron. Podezření podle srbských médií padlo na bratra albánského premiéra Olsiho Ramu, ale zatím se oficiálně nepotvrdilo.

Srbský ministr zahraničí Ivica Dačić událost označil za předem naplánovanou politickou provokaci a pozastavil se nad tím, že ji albánští představitelé neodsoudili, ani se výslovně nedistancovali od „velké Albánie“.

Z Tirany zase přišly výčitky, že srbské vedení nijak nereagovalo na urážlivé protialbánské skandování srbských fanoušků během zápasu. Albánská strana přitom ale nekomentovala skutečnost, že bitku fakticky vyvolal albánský fotbalista, který napadl srbského hráče, jenž vlajku strhl. Přitom nešlo o státní symbol Albánie, ale o symbol vyjadřující ambice nacionalistů toužících po územích v sousedních zemích, včetně Srbska.

Srbsko-albánská mela
Zdroj: ČT24/ISIFA/EPA

Podgorica hlásí potyčky mezi černohorskými a albánskými studenty

Incident má každopádně nepříjemné dozvuky v mezinárodních vztazích. Od úterý už došlo v několika srbských městech k útokům, většinou nočním, na obchody a restaurace vlastněné Albánci, nikdo při nich nebyl zraněn, ale materiální škody jsou někde značné.

Svým dosahem se zdá být ještě vážnější rvačka studentů národnostně smíšené střední školy v hlavním městě sousední Černé Hory Podgorici. Jejím výsledkem je šest zraněných žáků. Násilí, do něhož se podle serveru BalkanInsight zapojilo pár desítek studentů, propuklo, když několik albánských chlapců přišlo do školy v červených tričkách s albánskými symboly, aby tak „oslavili“ úterní incident v Bělehradě.

Nevraživost mezi albánskými a černohorskými studenty na podgorickém předměstí Tuzi, kde žije početná albánská menšina, přitom už v minulosti vedla k několika vážným konfliktům.