Skotský archeolog-amatér našel po 1 000 letech poklad Vikingů

Edinburgh – Poklad velké hodnoty našel ve Skotsku amatérský archeolog pomocí detektoru kovů. Víc než stovka zlatých a stříbrných předmětů – broží, náramků a křížů – pochází z 9. až 10. století, kdy zdejší pobřeží plenili Vikingové. Podle vědců jde o nejvýznamnější vikinský nález ve Skotsku od 19. století.

Archeolog-amatér našel vikinský poklad (zdroj: ČT24)

„Je to nesmírně důležitý nález, a to hlavně kvůli tomu, že ty materiály pocházejí z mnoha různých zemí. Nic takového se ve Skotsku dosud nenašlo,“ konstatoval kurátor Skotského národního muzea Stuart Campbell.

Vikingové si nedaleko skotského pobřeží schovali šperky z Irska a Skandinávie, korále ze střední Evropy, stříbrné nádoby nebo kříž, který je největším kouskem přímo z dílny vikingských kovářů. Objevil je až Derek McLennan – 47letý nadšenec, který hledání pokladů věnuje veškerý svůj volný čas. S detektorem kovů a rýčem pročesával církevní pozemky nedaleko skotského města Dumfries celý rok. Hned při prvním nálezu z pokladu věděl, že natrefil na zlatý důl.

Derek McLennan, amatérský archeolog:

„Byl jsem naprosto ohromený. Nemohl jsem mluvit. Moji dva kolegové dál prohledávali pole a já jsem dokázal jen mávat nalezeným kouskem. (…) Otočil jsem to, přejel jsem po tom palcem, a všiml si tak vzoru, který na mě přímo křičel, že jde o vikinský předmět.“

Archeolog-amatér si už přitom jeden velký úspěch připsal. Před necelým rokem vykopal sbírku středověkých stříbrných mincí. Vikinský poklad má ale mnohem větší hodnotu – jak historickou tak i peněžní – experti ji odhadují na skoro 35 milionů korun.