S kamerou na lodi, která nese hlavní tíhu náletů

Damašek – Z její paluby směřovala první útočná síla Američanů směrem na Islámský stát. Obří letadlová loď George Herbert Walker Bush křižuje vody Perského zálivu a spolu s ní tisíce členů posádky a desítky letadel. Mnoho amerických náletů začíná a končí právě zde. Stanice CNN tam nyní získala unikátní přístup a popsala prostředí přímo v chloubě blízkovýchodní flotily USA.

Zázemí amerických misí v Iráku pohledem CNN (zdroj: ČT24)

Kovový kolos v ceně 6 miliard dolarů byl zhruba v polovině své devítiměsíční plavby, když ho v červnu převeleli do Perského zálivu. Měl tu přispět k přibrzdění rozmachu islamistů, kteří v té době rychle obsazovali severní a západní Irák. Nyní jsou skoro dva hektary výsostného amerického území základem mezinárodního boje proti extremistům.

George H. W. Bush je vlajkovou lodí skupiny dalších bojových plavidel - pěti torpédoborců a křižníku. Ani celá tato palebná síla nemusí sama o sobě stačit na poražení islamistů. „Můžu říct, že pozorujeme silný účinek v Iráku, kde spolupracujeme s iráckými bezpečnostními složkami. Nedá se to ale měřit na týdny a měsíce, bude to trvat roky,“ zmiňuje velitel bojové skupiny DeWolfe Miller.

Na lodi pracuje celkem 5 tisíc lidí, kteří obhospodařují třeba 60 letadel. Právě ta 6. srpna spustila první výstražné bomby na Irák v konfliktu s Islámským státem. USA později sestavily koalici, která nyní útočí na radikály také v Sýrii.

Letadla míří na základny skupiny a mají také ochromit její zásobování a odříznout ji od zdrojů příjmů. Proto jsou při náletech ničeny také ropné rafinérie na území, kde IS působí. IS na severu obou zemí vyhlásil chalífát, který chce spravovat podle svého vnímání islámského práva.