HONGKONG: Místní vláda dostala ultimátum do čtvrtka

Hongkong - V ulicích Hongkongu zůstávají desetitisíce demonstrantů. Centrum města je zablokované - zavřené jsou některé školy a nefunguje část veřejné dopravy. Vůdci protestů z prodemokratického hnutí dali místní vládě do čtvrtka ultimátum na splnění svých požadavků. Studenti také vyzvali šéfa vlády, aby se ještě dnes s protestujícími sešel - k tomu ale až do večera zřejmě nedošlo. Protestující zvažují několik možností včetně rozšíření demonstrací, uspořádání stávky a obléhání vládního sídla. Odmítají rozhodnutí Pekingu omezit účast kandidátů v místních volbách v roce 2017.

Místo střetů byl ráno v ulicích Hongkongu slyšet zpěv. Na první pohled se zdá, že řady demonstrantů oproti předchozím dnům prořídly. Lidé šli ale podle svých slov jen doplnit zásoby. „Podle mě neměla vláda na výběr. Kdyby použili slzný plyn a násilí jako předtím, tak by to přitáhlo až moc mezinárodní pozornosti. Tlak na vládu by pak přišel i zvenku, a to oni nechtějí. Proto byla situace v noci klidná,“ domnívá se studentka Helen Kwongová.

Aktivisté se domáhají, aby místní volby v roce 2017 byly plně demokratické. Peking to dřív sliboval, teď ale chce, aby kandidáty nejdřív nominoval a schválil speciální výbor. Ten by vybral dvě až tři jména, o nichž by pak rozhodovali voliči. „Když vidím všechny ty mladé lidi a jejich vášeň, tak je podporuji z celého srdce. Jen doufám, že nedojde k žádnému krveprolití,“ prohlásil dělník Eddie Fung.

„Nový plán občanské neposlušnosti“

Hnutí Occupy Central stojící za organizací protestů vyzvalo vládu, aby do středy splnila jejich požadavky, mezi které patří i odstoupení nepopulárního lídra Leung Čchun-jinga. Ve stejný den prý jinak hnutí oznámí „nový plán občanské neposlušnosti“.

Sám Leung naopak protestujícím vzkázal, aby neprodleně ukončili své akce a opustili ulice. Čína podle něj neustoupí nezákonným hrozbám a nebude dělat kompromisy.
   
Protestující ale dali najevo, že nemíní akci ukončit. Někteří z nich se obávají, že policie by se mohla pokusit před středečním čínským státním svátkem - výročím založení komunistické strany - násilně vyklidit ulice. „Spousta mocných lidí z pevninské Číny přijede do Hongkongu. Hongkongská vláda nebude chtít, aby tohle viděli, takže policie musí něco udělat,“ řekla osmnáctiletá studentka Suej-jing Čcheng.

Barbora Šámalová, zpravodajka

„Vede se velká diskuse o tom, jestli okupace poškodí pověst Hongkongu jako finančního centra. Některé kruhy byznysmenů a bankéřů, zejména těch, kteří jsou navázání na Peking, říkají, že je škodlivá a vyzývají studenty, aby zvolili jiný způsob boje – například vyjednávání. Za hnutím Okupujte centrum ale stojí nejen studenti, nýbrž také renomovaní právníci, kteří ho připravovali. Je tu také řada politiků, třeba Martin Lee, někdejší šéf demokratické opozice. Ti protest jednoznačně podporují. Je to poslední možnost, jak upozornit svět na to, že Čína porušuje mezinárodní právní závazky.“

Bilance nedělní noci - přes 40 zraněných

Současné nepokoje jsou nejvážnější od chvíle, kdy se Hongkong v roce 1997 vrátil pod čínskou správu. Během víkendu bylo zatčeno takřka 150 protestujících a policie použila slzný plyn poprvé od roku 2005. „Drsný zásah z nedělní noci měl zcela opačný účinek – místo toho, aby se lidé vyděsili, tak jich chodí mnohem víc,“ konstatovala zpravodajka ČT Barbora Šámalová s tím, že se mluví o 41 zraněných. „Studenti jsou velmi organizovaní a zakládají si na tom, že jim nejde o násilí, aby jejich akci někdo nezneužil,“ dodala redaktorka ČT. 

Peking považuje protesty za nelegální a vyjádřil podporu místní vládě. Čína již dříve varovala zahraniční aktéry, aby se do vnitřní záležitosti země nezapojovaly. Protesty dnes komentovala i čínská státní média. Podle agentury Nová Čína zasáhla akce vážně ekonomiku a běžný život v Hongkongu, kde tak prý všechna odvětví apelují na obnovení pořádku. 

Británie znepokojena, Bílý dům vyzval ke zdrženlivosti
  
Britský premiér David Cameron uvedl, že jej střety policistů s demonstranty „velmi znepokojily“. „Samozřejmě, cítím hluboký závazek,“ odpověděl na dotaz, zda má povinnost se k událostem v někdejší britské kolonii vyjadřovat. Místopředseda britské vlády Nick Clegg dnes oznámil, že si chce předvolat čínského velvyslance v Londýně. Na vývoj v pondělí poprvé oficiálně reagovaly i Spojené státy. Bílý dům vyzval bezpečnostní složky k zachování zdrženlivosti, zatímco protestujícím vzkázal, aby dávali své postoje najevo mírumilovně.

Barometr finančního trhu

Americké akciové trhy v pondělí klesly, a navázaly tak na ztráty z minulého týdne. Investoři se začali obávat dopadů nepokojů v Hongkongu na růst čínské ekonomiky. Nervozita
kvůli čínské odpovědi na neklid v Hongkongu ovlivnila i americký dolar, který zastavil růst.

Vydáno pod