Zabít kata z Rigy. Před padesáti lety zahájil Mossad odvetnou misi

Riga/Tel Aviv – Před padesáti lety zahájila izraelská tajná služba Mossad operaci, která si kladla za cíl potrestat jednoho z nacistických zločinců druhé světové války. Na rozdíl od Adolfa Eichmanna ale v případě lotyšského letce Herbertse Cukurse nepadlo rozhodnutí ho unést, ale rovnou zabít – poprvé a naposled v historii izraelského lovu nacistů.

UDÁLOSTI: Před 50 lety se začala chystat vražda kata z Rigy (zdroj: ČT24)

Herberts Cukurs zprvu proslul jako konstruktér letadel a pilot. Díky svým dálkovým letům mezi Litvou a Gambií a Litvou a Japonskem se proměnil v národního hrdinu mladého pobaltského státu. Po německé okupaci se ale stal jedním z nejnásilnějších kolaborantských zabijáků; jako člen Arajs komanda se měl podílet na vypalování rižských synagog a spoluorganizoval také hromadné vraždy 30 000 židů v rižském ghettu. „Viděli jsme, jak byly odvezeny všechny děti, ženy a muži, aby je zavraždili v lesích,“ vzpomínal později přeživší obyvatel rižského ghetta, Max Eidus.

V průběhu norimberského procesu byl Cukurs několikrát zmíněn jako nacistický popravčí, místo jeho pobytu v té době ovšem nebylo známé a nikdy nebyl ani formálně obviněn. Na konci války totiž přes Francii emigroval do Brazílie. V Sao Paulu založil společnost na pořádání vyhlídkových letů - nijak se nesnažil skrýt svou identitu.

Poprava kata z Rigy jako výstraha Německu

Na počátku šedesátých let začalo západní Německo uvažovat, že by se na nacistické válečné zločiny měla vztahovat promlčecí lhůta – v případě vraždy by se jednalo o dvacet let. V ten okamžik padlo v Izraeli rozhodnutí Cukurse zabít, Jeruzalém chtěl Bonnu vyslat zprávu, že pokud nebude nacistické zločince soudit, Izrael je začne likvidovat.

Úkolem byl v září 1964 pověřen Jaakov Meidad, syn rodičů zavražděných v Osvětimi a Terezíně a člen komanda, které uneslo Eichmanna do Izraele. Muže známého jako kat z Rigy kontaktoval v přestrojení za rakouského obchodníka a ex-důstojníka wehrmachtu. Pod záminkou spolupráce v turistickém ruchu ho nakonec vylákal do Uruguaye, a zde ho 23. února 1965 ve věku čtyřiašedesáti let zabil.

Výpověď o celé misi vydal v knize Poprava kata z Rigy. „Cukurs okamžitě pochopil, že je v pasti. Bojoval velmi tvrdě. Agenti ho museli umlčet čirou fyzickou silou a bylo to velmi krvavé,“ dodává nepříjemné detaily z likvidace nacistického kata Gad Shimron, spoluautor Meidadovy publikace.

Během několika hodin od atentátu se izraelským agentům za pomoci falešných pasů podařilo nepozorovaně opustit zemi. Meidad a likvidační komando z bezpečí pařížského konspiračního bytu anonymně oznámili smrt lotyšského masového vraha uruguayským novinám. Policie našla jeho tělo s ortelem smrti a podpisem: Ti, kteří nikdy nezapomenou.

Herberts Cukurs
Zdroj: ČT24