USA v Sýrii nasadily to nejlepší, co mají: Dravce F-22

Washington – Útoky Spojených států a jejich spojenců v Sýrii jsou i přehledem nejmodernější bojové techniky. Proti islamistům armády nasadily to nejlepší, co mají. Poprvé v historii se v ostrém boji předvedly i americké stroje F-22A Raptor – klenoty amerického letectva, které jsou podle mnohých nejvyspělejší, ale také nejdražší sériově vyráběné stíhačky světa. Jejich nasazení do operace v Sýrii dokazuje její obtížnost.

Svět nezná modernější ani výkonnější stíhačku, než je Raptor – v překladu dravý pták nebo lupič. Dva proudové motory dokážou stroj hnát rychlostí až dva a půl tisíce kilometrů za hodinu a běžný radar nemá šanci stíhačku zachytit. Díky technologii stealth může letoun operovat i v místech, kde je vyspělá protivzdušná obrana. Střely jsou naváděné přes GPS a zasáhnou cíl s odchylkou maximálně třinácti metrů. Díky pohyblivým tryskám letoun navíc perfektně manévruje, a to i rovnou při startu.

Raptor - nemodernější a nejvýkonnější stíhačka (zdroj: ČT24)

Příběh Raptorů začíná v roce 1981. Americké letectvo potřebovalo nástupce strojů F-15 a především protiváhu sovětským stíhačkám Suchoj Su-27. První prototyp vzlétl o devět let později, dnešní podobu dostala stíhačka až v roce 1997. Pentagon z původně plánovaných 750 kusů pořídil jen 195. V roce 2012 zamířila první letka na základnu do Spojených arabských emirátů a právě odtud startovala i na svou první misi.

Letoun F-22 Raptor vyvinula společnost Lockheed Martin v partnerství s Boeing Integrated Defense Systems. Nic ale není dokonalé – ani Raptory. Aby se dostaly nad Sýrii a bezpečně se vrátily na základnu, musí za letu doplňovat palivo. Největší vadou na kráse F-22 je ale jeho pořizovací cena. Zatímco v roce 2010 byla odhadnuta na 150 milionů dolarů za kus, teď stojí jeden bojový dravec skoro trojnásobek.

F-22 Raptor
Zdroj: ČT24