Kopaczová má Polsko připravit na euro, míní prezident

Varšava – Polsko od dnešního dne vede nový kabinet Ewy Kopaczové. Od její vlády prezident Bronislaw Komorowski očekává zejména přípravu Polska k debatě o přijetí eura. Zdůraznil to při slavnostním uvedení vlády do funkce. Kopaczová byla jmenována premiérkou minulé pondělí poté, co dosavadní předseda vlády Donald Tusk podal demisi kvůli svému odchodu do čela EU.

„Mezi velkými úkoly vlády je příprava Polska na nevyhnutelnou rozsáhlou debatu o posilování našeho postavení v integrující se Evropě, myslím tím rozhodnutí o členství v eurozóně,“ prohlásil dnes prezident Komorowski. Předchozí Tuskova vláda se zavedením eura nespěchala a žádný konkrétní termín přijetí nestanovila.

Česká republika je na tom podobně. Přestože prezident Miloš Zeman při nedávné návštěvě pařížského sídla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) vyjádřil svou podporu přijetí eura v ČR do roku 2020, ani u nás není ještě stanoven žádný závazný termín.

Ewa Kopaczová (*3. prosince 1956)

  • polská politička a lékařka
  • členka Tuskovy liberální Občanské platformy
  • prezident Komorowski ji 15. září jmenoval předsedkyní vlády, úřadu se ujme dnes
  • od listopadu 2011 byla předsedkyní parlamentu

Kopazcová jako překlenovací premiérka

Nová premiérka představila své ministry už v pátek, kdy nahradila 5 z 18 dosavadních členů vlády. Zejména obsazení funkce šéfa diplomacie vzbudilo diskuse. Vyměnila totiž Radoslawa Sikorského za Grzegorze Schetynu, který je v Občanské platformě považován za jejího vnitrostranického rivala. „Je to spíš úklon vůči vnitrostranickým oponentům, než že by se snažila nahradit Sikorského nějakým dobrým odborníkem na zahraniční politiku,“ vysvětluje  výměnu Vít Dostál, ředitel Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky, v rozhovoru pro Studio 6.

V době, kdy se Polsko cítí skutečně ohroženo situací na východě Ukrajiny, vyvolal krok nové premiérky vyměnit ministra zahraničních věcí obavy a Poláci nejsou s jejím rozhodnutím příliš spokojeni. 

Politoložka Anna Materská-Sosnowská si myslí, že nový ministr zahraničí bude vystupovat spíše smířlivě, zatímco Sikorski byl znám svým občas nekompromisním postojem a kontroverzními poznámkami. Analytik Wojciech Szacki ale dodává, že novému ministrovi zahraničí budou chybět takové konexe, jaké měl na evropské a světové politické scéně jeho předchůdce. Sikorski stál totiž v čele polské diplomacie sedm let. „Nová vláda vypadá o něco slabší než její předchůdkyně. Nejlépe je to vidět na příkladu nového ministra zahraničí, který nemá skoro žádné zkušenosti z diplomacie,“ upozornil analytik.

Martin Ehl, vedoucí zahraniční rubriky HN, k odchodu Sikorského z vlády

„Do velké míry to bylo způsobeno snahou najít pro politiky z Občanské platformy odpovídající místo a zároveň potlačit Sikorského, který měl třetí nejlepší hodnocení z polských politiků v dlouhodobých průzkumech. Může to být pro něj i rozjezdový můstek pro nějaké vyšší funkce ve státě – například tu prezidentskou. Sikorski nemá doma takovou podporu, jak vnímáme v zahraničí. Pozice předsedy parlamentu by tak pro něj mohla být v tomto smyslu výhodná. Ale pokud vím, tak on to bral jako odsun.“

Zbraně pro Ukrajinu? Nová premiérka se na to moc netváří

Země by se měla zachovat jako „rozumná polská žena“, která v první řadě chrání svůj domov a děti, odpověděla Kopaczová na otázku, zda dodat, či nedodat zbraně Ukrajině. Ministr
obrany Tomasz Siemoniak naopak uvedl, že Polsko je ochotno Ukrajině zbraně prodat.

Prvním úkolem, který vládu čeká, je připravit se na podzimní komunální a regionální volby. Následovat ale bude také volba prezidenta a v neposlední řadě i volby do parlamentu. „Nicméně to, co nedokázala vláda Donalda Tuska, jako je třeba reforma školství nebo zdravotnictví, už Ewa Kopazcová zcela jistě nestihne,“ míní Vít Dostál.

Nová vláda je tedy vnímána spíše jako překlenovací most, který má pomoci Občanské platformě získat voliče do nadcházejících voleb. „Ewa Kopaczová získala svou tvář v době, kdy byla ministryní zdravotnictví a očekávalo se od ní, že provede reformy, a ona neudělala nic. A to je nejjasnější charakteristika její osobnosti,“ přibližuje novou premiérku ředitel Dostál.

Ewu Kopaczovou jmenoval prezident Bronislav Komorowski předsedkyní vlády 15. září, poté co na začátku září přijal demisi premiéra Donalda Tuska. Tusk se musel funkce vzdát, protože se přesouvá do Bruselu, kde bude od prosince zastávat pozici předsedy Evropské rady. Jak Tusk, tak Kopaczová jsou členy středopravé Občanské platformy, která prosazuje liberálně ekonomický program.