Pistorius zabil z nedbalosti, rozsudek uslyší v říjnu

Pretoria - Handicapovaný atlet Oscar Pistorius byl shledán vinným ze zabití své přítelkyně Reevy Steenkampové. Soudkyně Thokozile Masipaová oznámila, že zabil z nedbalosti. Výši trestu oznámí 13. října. Za zabití z nedbalosti atletovi hrozí trest od pokuty až po 15 let vězení. Podle expertů je obvyklá sazba sedm až deset let.

Pistorius byl zárověň uznán vinným ze střelby na veřejnosti - došlo k ní v restauraci plné lidí. Pistorius měl podle obžaloby střílet na veřejnosti ještě v dalším případě, a to z jedoucího automobilu. V tomto bodu obžaloby ho soudkyně očistila. Zproštěn obžaloby byl i v bodě nedovoleného ozbrojování. Masipaová konstatovala, že verdikt ve všech případech byl jednomyslný, což znamená, že se na něm shodla s oběma přísedícími. 

Na rozdíl od mnoha předchozích jednání, kdy plakal, na sobě tentokrát Pistorius nedal znát žádné emoce. Oznámení výše trestu se ale zatím nedočkal, obě strany mohou proti verdiktu soudu vznést argumenty. Škála trestů je široká, Pistorius může vyváznout i s pokutou či veřejnými pracemi.

Soudkyně i dnes zpochybnila výpovědi některých svědků; řada z nich prý mohla být ovlivněna mediálním obrazem celé kauzy.

Oscar Pistorius při vynesení rozsudku
Zdroj: ČTK/AP/Kim Ludbrook

Šestinásobný paralympijský vítěz vloni na svátek svatého Valentýna zastřelil Steenkampovou ve svém domě. Sedmadvacetiletý Pistorius u soudu přiznal, že přítelkyni zastřelil, popírá ale, že by ji úmyslně zavraždil nebo že by s ní měl osudného večera spory. Tvrdí, že šlo o nešťastnou náhodu, protože se domníval, že je za dveřmi koupelny zloděj. Podle obžaloby modelku po hádce zavraždil.

Proces se slavným běžcem s podkolenní amputací obou nohou trvá od 3. března. Pistorius se před soudem omluvil rodině zastřelené přítelkyně. Na svoji obhajobu mimo jiné uvedl, že trpí úzkostmi. Z rozhodnutí soudu proto podstoupil psychiatrické vyšetření a po dobu 30 dnů strávil vždy sedm hodin na specializované klinice. Žádná duševní porucha se ale u handicapovaného sportovce nepotvrdila a posudek konstatoval, že Pistorius byl v době spáchání činu za své jednání trestně odpovědný.