Izraelská armáda stojí před výzvou. Musí změnit strategii boje

Tel Aviv - Nedávné válečné tažení proti Hamásu připravilo izraelskou pokladnu o dvě a půl miliardy dolarů, přesto tamější ministerstvo obrany nemusí jako jediné škrtat. Na rozdíl od jiných resortů, jakou jsou například školství a sociální služby, jejichž rozpočty budou sníženy o dvě procenta. Palestinci mezitím žádají o 7 miliard dolarů na obnovu Gazy.

Bezpečí Izraele má svou cenu: zničení jedné rakety mířící na izraelská města, s využitím systému Iron Dome, vyjde v průměru na sto tisíc dolarů. A dosavadní účet takto zničených střel je šest stovek. K tomu je třeba připočíst náklady na palivo pro 6 000 obrněnců, munice, plat záložníkům. Jediný den války tak stál v přepočtu bezmála 300 milionů korun.

„Náklady na válku i nové lekce, které nám uštědřila, budou znamenat nárůst rozpočtu na obranu,“ potvrzuje Jakov Lifshitz, odborník na vojenské výdaje a rozpočty.

Armádu židovského státu ale také čeká jiný podstatný úkol, bude totiž muset výrazně změnit svou strategii. Na jednu stranu musí být připravena na stále méně pravděpodobnou konvenční válku proti svým sousedům, na straně druhé je nucena se stále více specializovat na údery proti teroristům v městských centrech.

Tři supermoderní ponorky pro manévry ve Středozemním moři

Na hranicích Izraele se dnes pohybují jak tradiční nepřátelé Hamás a Hizballáh, tak nově rovněž al-Káida a Islámský stát. To znamená, že izraelské náklady na obranu zůstanou i nadále nad úrovní šesti procent HDP, o čemž hodně vypovídá i akvizice tří ponorek třídy Dolphin II německé výroby. Má se všobecně za to, že účelem jejich pořízení je, aby byly posléze vybaveny jadernými zbraněmi.

Čerstvě odtajněné záběry ponorky třídy Doplhin II
Zdroj: ČT24

První z plavidel je právě na cestě z německých doků do Izraele. A cena ponorky nazvané Tanin? Podle odborníků něco mezi pěti až sedmi sty miliony amerických dolarů. Z toho třetinu zafinancovalo Německo. S největší pravděpodobností se tak jedná o nejdražší investici v historii izraelské armády.