Hájek: Zpráva o letu MH17 potvrzuje, že šlo o připravenou akci

Praha/Kyjev – Tím, že zpráva z vyšetřování tragédie letu MH17 na Ukrajině nemůže říci nic konkrétního, vlastně nepřímo přiznává, že tento incident, který byl málem záminkou k rozpoutání světové války, byl ve skutečnosti připravenou akcí Kyjeva a jeho sponzorů. V pořadu ČT Události, komentáře to prohlásil Petr Hájek.

Jde o jednu z řady konspiračních teorií, jimiž bývalý kancléř prezidenta Václava Klause komentoval dnešní předběžnou zprávu nizozemských úřadů o vyšetřování tragédie ze 17. července, kterou nepřežil nikdo z 298 lidí na palubě malajsijského Boeingu 777. Ze zprávy vyplývá, že trup letounu proděravělo velké množství rychle letících projektilů, které způsobily, že se letadlo ve vzduchu rozpadlo. Výraz „raketa“, která tragédii nejspíše způsobila, zpráva přitom vůbec neobsahuje. Většinou se má přitom za to, že letoun se stal terčem rakety země-vzduch typu BUK. Definitivní stanovení příčin si podle vyšetřovatelů ale vyžádá ještě další zkoumání, závěrečnou zprávu z vyšetřování lze očekávat v létě příštího roku. Z odpovědnosti za tragédii se navzájem obviňují Moskva, Kyjev a proruští separatisté.

„Zpráva je komentována jako něco bezvýznamného, jako něco, co si z nás dělá legraci, a odkazuje celou záležitost do vzdálenosti jednoho roku. Čili chce zdánlivě říci: vyšetřování skončilo – zapomeňme. Ve skutečnosti je ta zpráva nesmírně cenná a důležitá. (…) Právě proto, že nám nechce říct vůbec nic dalšího, nám ve skutečnosti říká: My víme, jak to bylo, ale my to říci nemůžeme a utopíme to na dalším ročním vyšetřování. To je zjevné,“ prohlásil Hájek. Dodal, že jejími signatáři jsou čtyři země, z nichž jedna – Ukrajina - je účastníkem konfliktu. Podle dokumentu, který tyto země podepsaly 8. srpna, nebude bez souhlasu každé z nich nic zveřejněno. „Kdyby mohli, tak nám řeknou, co je obsahem rozhovorů (…) mezi řídící věží a letadlem. To se vůbec nedozvídám. Přitom tento moment je klíčový,“ tvrdí Hájek.

Petr Hájek a Otakar Van Gemund ke zprávě o MH17 (zdroj: ČT24)

K příčinám tragédie letu MH17 se objevila řada teorií. Ta nejčastější hovoří o tom, že letadlo omylem sestřelili separatisté raketou BUK dodanou z Ruska - možná i s obsluhou vycvičenou v Rusku, či dokonce přímo Rusové. Podle některých konspiračních teorií ale mohlo jít o nezdařený atentát na letadlo s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, Moskva zase tvrdí, že stroj mohl sestřelit ukrajinský bitevník Su-24. Hovoří se i o tom, že boeing zasáhla Ukrajina ve snaze pošpinit proruské separatisty na východě země, a objevují se dokonce teorie spojující sestřelení stroje s pohřešovaným letem MH370, kdy šlo rovněž o letadlo malajsijských aerolinií.

Hájek si dále klade otázku, v čí prospěch se tragédie letu MH17 stala, a dochází k závěru, že za ní mohla stát jakási blíže nespecifikovaná skupina v USA. „(Událost) rozhodně nemohla prospět vzbouřencům, rozhodně nemohla prospět Rusku, rozhodně musela prospět Kyjevu, rozhodně musela prospět Spojeným státům. Uvědomme si důležitou věc: V té době zájem o ukrajinský konflikt - speciálně ve Spojených státech - uhasínal. To obrovské raketování touto událostí, která má hodnotu něčeho takového, jako bylo Sarajevo, které vyvolalo první světovou válku, nebo vypálení Reichstagu, ta záminková akce, ta akce pod cizí vlajkou, je z toho naprosto zjevná,“ říká. „Rusové zveřejnili svoje fotografie, zveřejnili, že se tam pohybovala stíhačka Su-25, zveřejnili své snímky ze satelitů. Proč něco takového neudělaly Spojené státy?“ ptá se Hájek.

Petr Hájek v Událostech, komentářích
Zdroj: ČT24

Nizozemský bezpečnostní úřad OVV, který se pádem stroje zabývá, již před několika dny oznámil, že zpráva sice objasní část tragédie, ale že řada otázek zůstane bez odpovědi. Tým nizozemských odborníků přerušil v červenci práce na místě pádu malajsijského letadla z bezpečnostních důvodů, protože v okolí trosek pokračovaly přestřelky mezi povstalci a ukrajinskou armádou. Při katastrofě zahynulo 298 lidí, většinou Nizozemců. Nizozemský premiér Mark Rutte dnes oznámil, že experti vyhledávání ostatků a osobních věcí obnoví. „Musíme dokončit, co jsme začali,“ řekl.