Historik: Putin je šachista, který je před Západem pořád o tah napřed

Praha – „Ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi do hlavy nikdo nevidí, ale můžete odhadnout způsob jeho myšlenek. Tak, jako těžko můžete čekat, že se dobrman bude chovat jako roztomilé koťátko, Putin vzešel z KGB a jeho způsob myšlení tomu odpovídá,“ řekl v Interview ČT24 Alexej Kelin – historik z rodiny ruských protikomunistických emigrantů a bývalý člen Rady vlády pro národnostní menšiny.

Kelin se s Putinem osobně setkal dvakrát a pokaždé to podle něj byl úplně jiný člověk. „Když jsme se setkali v Praze na Hradě, tak byl schopen vnímat nějaké argumenty a diskutovat. Když jsem s ním mluvil podruhé v roce 2010 na zasedání Valdajského klubu, tak už to byl Caesar a nebyla s ním příliš řeč,“ vzpomínal.  

Putina označuje Kelin za šachistu, který je bohužel před Západem pořád o tah napřed. „Zná velmi dobře psychologii postsovětské společnosti a neméně dobře zná psychologii Západu a všechny jeho slabiny. Dokonale na tom umí hrát,“ podotkl. Postsovětská společnost je podle Kelina navíc postavená na lži, kterou bere jako přirozenou součást života: „Dá se tam jen na emoce a silné city. Proč by se měl Putin chovat jinak. Jde mu o to, aby udržel stabilitu svojí vlády, svého státu, a to se mu dokonale daří.“

Kelin: Řada Rusů stále s nostalgií vzpomíná na Sovětský svaz

V Rusech je mentalita silného vládce také po staletí zakořeněná. Krátký pokus o demokracii trval v roce 1917 jen několik měsíců: „Tato nepřipravená společnost potom skočila na špek zločinecké ideologii a uvěřila všem lžím a podvodům, že teď nastane ráj na zemi, budou všichni svobodní a dostanou půdu. Místo toho se de facto vrátili do období nevolnictví. To vše mentalitu ruského národa značně zdeformovalo. Revoluční cesta pak nemohla napravit deformace, které trvaly tři čtvrtě století.“

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

V Rusku muselo po revoluci dojít k výchově nové generace. Ta je ale po současné kampani zla, nenávisti a zabíjení opět ztracená. Elity Ukrajiny i Ruska sice touží po tom, aby měly demokratickou zemi, podle Kelina ale mají trochu naivní představu. „Domnívají se, že přijde Evropa a už zítra bude krásný pořádek a životní úroveň… Na obou stranách je plno falešných očekávání,“ podotkl.

Řada lidí v Rusku navíc s nostalgií stále vzpomíná na Sovětský svaz. Přispívá k tomu rovněž propaganda, která provází také konflikt na východě Ukrajiny. Většina Rusů na venkově nemá připojení na internet, u kterého je stejně cenzura. Jediné, co je důsledně všude zavedeno, je pokrytí televizním signálem prvního televizního kanálu.

Alexej Kelin: „Podle informací z televize považují lidé Západ za zdegenerovanou společnost, kterou může zachránit jedině Rusko. Inteligentní lidé by chtěli demokracii, ale s prostými lidmi je veliký problém, těm se dá těžko něco vysvětlit… Putin je velice inteligentní člověk a lidé kolem něj vědí, jak na to. Na rozdíl od našich novinářů, kteří nechápou, oč jde, a mluví jazykem ne zcela srozumitelným tamější společnosti."

Evropští politici proto podle Kelina postupují vůči Rusku diletantsky: „Mentalita je jiná, argumenty, které si myslíme, že tam zapůsobí, se úplně míjejí účinkem. Je potřeba se konečně poučit z dějin a neopakovat stále stejné chyby. Putin na to hraje a Západ mu k tomu dává spoustu argumentů.“