Ameriku ani Británii barbarští vrazi nevyděsí, píší Obama s Cameronem

Washington - USA a Británie ale daly před summitem NATO najevo, že se nenechají extremisty zastrašit. Své hodnoty hodlají bránit. Rodina zavražděného amerického novináře Stevena Sotloffa poprvé od jeho smrti promluvila. Sotloff prý zasvětil svůj život psaní o lidech trpících ve válečných zónách. Nebyl ale žádný hrdina. Dánská policie mezitím vyšetřuje nadaci podezřelou z finanční podpory radikálního hnutí Islámský stát (IS), které má na svědomí tisíce mrtvých v Sýrii a Iráku. Právě bojovníci IS zavraždili v poslední době dva americké novináře – kromě Sotloffa ještě Jamese Foleyho.

Pravost nahrávky s vraždou dalšího amerického novináře včera potvrdil Washington. Mluvčí Sotloffovy rodiny na tiskové konferenci uvedl, že Steven chtěl jako novinář oslovit ty, kterých si nikdo nevšímal. Nebyl prý ale posedlý válkou, ani se nesnažil stát novým Lawrencem z Arábie. „Stevena zajímal příběh libyjského lékaře, který poskytoval psychologickou podporu dětem zasaženým válkou, nebo syrského lékaře, jenž riskoval svůj život tím, že přecházel hranice nastavené režimem, aby koupil léky. Nakonec obětoval svůj život, aby byly takové příběhy na světě,“ podotkl Barak Barfi. 

„Dnes jsme zarmouceni, ale do budoucna budeme silnější. Nedovolíme, aby nás naši nepřátelé drželi jako rukojmí, s jedinou zbraní, kterou mají, a to je strach,“ uvedl mluvčí rodiny. Sotloff prý byl rozpolcený kvůli své lásce k domovu a zároveň vášní pro arabský svět. Rodina také vzkázala příbuzným dalšího zavražděného novináře Foleyho, že se za ně modlí. „Trpěl stejně jako Steven, ale věznitelé ho nikdy nezlomili. Šel ostatním rukojmím příkladem,“ dodal Barfi.

Článek Obamy a Camerona pro The Times

„Budeme své hodnoty bránit s větší, ne menší odhodlaností, protože svobodný svět je zásadní složkou našeho způsobu zajištění bezpečnosti pro naše národy. Teroristé se nemohou mýlit víc, jestliže doufají, že nás oslabí jejich hrozby. Ameriku ani Británii barbarští vrazi nevyděsí.“

Svíčky pro Sotloffa
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/John Raoux

Americký ministr obrany: Islamisty „zničíme“

Sotloffovu vraždu komentovali nejvyšší politici. Prezident Barack Obama uvedl, že Amerika se nenechá zastrašit a že je třeba zabránit IS ohrožovat region. Ministr obrany Chuck Hagel pak konstatoval, že člověku se dělá při pohledu na video „špatně od žaludku a že si uvědomí barbarství a brutalitu, která v některých částech světa stále existuje“. Cílem je „rozbít je a zničit, ne pouze zabránit jim postupovat dál,“ prohlásil.  

Tajemník Obamova bezpečnostního poradce Tony Blinken prohlásil, že boj proti IS bude zřejmě dlouhý a nepodaří se ho ukončit ještě za vlády prezidenta Obamy. S rozhořčením o IS hovořil viceprezident Joe Biden, když řekl, že USA budou „ty vrahy pronásledovat až k branám pekla, protože tam patří“. „Jsme jednotní jako národ, a když někdo ubližuje Američanům, necouváme a nezapomínáme,“ prohlásil Biden. 

Nisan Jazairi, česko-irácký podnikatel

„To, že Islámský stát takhle aktivně funguje, je všechno důsledek procesu, který trvá už od americké invaze v roce 2003, a je to také důsledek špatné politiky expremiéra Málikího. Ze začátku vypadal jako otevřený a konstruktivní politik, ale časem se zjistilo, že to je sektářský člověk s autoritativními tendencemi. Navíc nesplnil sliby mířené k sunnitům, kteří v roce 2007/8 pomohli Američanům v západních provinciích pokořit al-Káidu. Bylo jim slíbeno, že budou začleněni do bezpečnostních složek, dostanou peníze a bude se s nimi nakládat dobře. To vše Málikí neudělal. Navíc s nimi začal bojovat. Jak začal Islámský stát postupovat ze Sýrie, začali s ním spolupracovat, ale není jisté, že chtějí i dál, v podstatě jsou jeho rukojmí.“

Radikálové z Islámského státu
Zdroj: ČT24/ISIFA

Financování IS? Dánští policisté už zadrželi tři lidi 

Dvě Dánky libanonského původu a muž narozený v Libyi se podle policie pravděpodobně podíleli například na prodeji samolepek, které vyjadřují podporu bojujícím islamistům. Při zátahu na čtyřech místech v Kodani se našla i finanční hotovost a dokumenty o sbírce peněz. 

Zprávy ohledně financování organizace IS se značně liší. Západní státy ale připouštějí, že islamisté rozhodně netrpí nouzí. „Zdá se, že ty hlavní zdroje příjmů nejdou ze zahraničí, to ale neznamená, že je nefinancují například nějací jednotlivci ze zemí Zálivu. Většina příjmů jde ale z toho, že Islámský stát převzal místní byznys s ropou, na kterém vydělává údajně milion dolarů denně. Organizace má nicméně také velké výdaje, protože v celé řadě měst zajišťuje správu – zároveň musí uplácet celou řadu kmenů, zejména v Iráku,“ konstatoval Ondřej Beránek, ředitel Orientálního ústavu Akademie věd ČR.  

Evropa a USA se obávají návratu bojovníků z Blízkého východu

Islámští radikálové ovládli v poslední době severní území Iráku a Sýrie. Mezi ozbrojenci hnutí IS je i velké množství cizinců. Podle posledních odhadů jich může být až 30 tisíc, z nichž je minimálně stovka Američanů. Spojené státy proto chtějí zesílit bezpečnostní dohled nad regionem - a zamezit zahraničním bojovníkům, aby se dál k extremistům připojovali. „Obáváme se množství Evropanů, kteří odjeli do Sýrie a zřejmě celá řada z nich se připojila k Islámskému státu. Ti se teď vrací domů. A to je model, kterého se nejvíc bojíme,“ prohlásil ředitel amerického Národního protiteroristického centra Matthew Olsen.

Cílem povstalců je kromě jiného dobytí Bagdádu, kde je nyní vláda spolupracující se Západem. O fungování hnutí se toho moc neví. „Stále nevíme, jak funguje jeho hierarchie, neznáme skupinu, která organizaci řídí. Máme jen kusé informace z pole. Zdá se, že ta hierarchie je velmi roztříštěná,“ podotkl Beránek.