Mladým ukrajinským umělcům se za rok obrátil život vzhůru nohama

Praha/Kyjev - Mladí umělci z východní Ukrajiny a Krymu, kterým současné události na Ukrajině výrazně zasáhly do života, vystavují svá díla do konce srpna v Mlýnské kavárně na Kampě. Ještě před rokem přitom netušili, že vůbec někdy přijedou do Prahy. „U mnohých se objevilo národnostní cítění. To předtím nebývalo,“ říká malířka z Luhansku Oksana Solopová. Výstavu Krym! Ukrajina! pořádá společnost Člověk v tísni; debata s umělci se koná 21. srpna od 19:00 v Mlýnské kavárně.

Proukrajinských akcí na Krymu se účastnila i malířka Kateryna Čorna, která po ruské anexi poloostrova musela se sestrou utéct. Dva týdny po jejich odjezdu pak Rusové zadrželi jejich přátele, mezi nimiž byl i ukrajinský režisér a účastník Majdanu Oleg Sencov. Teď mu hrozí až 20 let vězení.

Umělci nejsou v bezpečí ani na východní Ukrajině v zónách pod kontrolou povstalců. Doněcký umělec Serhij Zacharov doplatil na zobrazování vůdců tamní samozvané lidové republiky - před dvěma týdny ho unesli.

Hlavní události ukrajinské krize

Umělecká svoboda ale nekvete ani na druhé straně barikády. Frontman ruské legendární rockové kapely Mašina vremeni Andrej Makarevič možná přijde o všechna státní vyznamenání, protože si dovolil vystoupit před uprchlíky na východní Ukrajině. Na černý seznam se dostal i populární hudebník s pseudonymem Vasya Oblomov. Krize volají po angažovaném umění. Anebo - jako třeba v případě Ukrajiny, která zavedla sankce proti čtrnácti ruským hvězdám - proti němu. Ve jménu národních zájmů jdou často rozum a umělecký cit stranou.

Vydáno pod