Kamiony z Ruska kontrolují ukrajinští celníci, některé jsou poloprázdné

Moskva - Ukrajina se s Ruskem dohodla na podmínkách distribuce humanitární pomoci. Veškerý náklad z ruského konvoje bude rozdělovat výhradně Červený kříž. Ten nyní čeká na celní odbavení a kontrolu nákladu ze strany ukrajinských orgánů. Rusko je podle Kyjeva odpovědné za bezpečný průjezd kolony povstaleckým územím. Kdy a kam se konvoj vydá na cestu, ale není zatím jasné. Novinářům dnes posádky kamazů znovu ukázaly obsah uložený na korbách vozidel. K překvapení žurnalistů byla údajně mnohá vozidla téměř prázdná. Na fotografie, které někteří zveřejnili na sociálních sítích, se můžete podívat zde.

„S cílem vyloučit provokace bylo dosaženo řady technických ujednání, která umožní podřídit akce ruské strany ukrajinským zákonům a mezinárodním dohodám,“ uvedlo v prohlášení ukrajinské ministerstvo. „Ruská federace nese odpovědnost za to, že se teroristé kontrolující situaci v některých částech Luhanské oblasti nebudou uchylovat k provokacím proti personálu Červeného kříže,“ konstatovalo rovněž ministerstvo.

Podle mluvčího pohraniční služby Andrije Demčenka už je na ruské straně hranice asi 60 ukrajinských celníků, kteří zahájili kontrolu nákladu. Po celním odbavení by distribuci potřebným měli zahájit pracovníci Červeného kříže (MVČK). Na vše dohlížíi i Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Náklad bude dopraven do distribučního centra na území kontrolované povstalci

Zmocněnec MVČK Laurent Corbaz dnes novinářům v Kyjevě řekl, že v každém z ruských vozidel zůstane z posádky pouze jediný řidič. Kolonu budou doprovázet pracovníci Červeného kříže, žádná ozbrojená ochrana povolána nebude. Náklad bude nejprve dopraven do distribučního centra na území kontrolovaném povstalci. Odtud ho Červený kříž bude rozdělovat do míst, kde je zapotřebí. Jak dlouho bude vše trvat, ale nedokázal Corbaz odhadnout. Rozhodně to prý nebude jediný týden. MVČK ale zatím nemá bezpečnostní záruky, bez nichž podle Corteze řízení humanitární kolony nepřevezme. Podle zpráv ukrajinských médií kromě toho vázne kvůli úředním procedurám celní odbavení ruské pomoci.

262 ruských kamionů parkuje od včerejška na poli u malé ruské obce Doněck. Po silnici je to osm kilometrů k hraničnímu přechodu Izvaryne, který je už řadu týdnů pod kontrolou východoukrajinských povstalců. Konvoj měl původně vjet na ukrajinské území severněji, na jednom z přechodů v Charkovské oblasti. Když ale Kyjev trval na překládce nákladu na ukrajinská vozidla a auta Červeného kříže, kolona změnila směr a zamířila na jih.

Trasa ruského konvoje na Ukrajinu
Zdroj: ČT24

Kdy se konvoj vydá na cestu, není zatím jasné. Musí totiž použít silnici spojující Izvaryne s obleženým Luhanskem, kterou v minulých dnech po těžkých bojích ovládly jednotky ukrajinské armády. Oddíly proruských vzbouřenců se silnici v noci pokusily znovu ovládnout. Protiútok vedli na několika místech, výpadovka k hranicím je ale stále pod kontrolou ukrajinské armády.

Posádky kamazů ukázaly novinářům poloprázdné kamiony

Ruské ministerstvo pro mimořádné situace, které v noci na úterý konvoj vypravilo, naložilo údajně do kamionů na dva tisíce tun potravin, balené vody, léků, zdravotnického materiálu a spacích pytlů. Novináři, kteří směli do několika vozidel nahlédnout, uvnitř objevili balíky pohanky a spací pytle. Upozorňují ale také na to, že některé kamiony jsou téměř prázdné. „Prověřili jsme řadu kamionů, většina je poloprázdná,“ napsala na Twitteru zpravodajka listu The Financial Times Courtney Waeverová. Novinářům se podle ní dostalo vysvětlení, že ve vozidlech musí být dostatek volného místa pro případ, že se některý z tahačů porouchá a bude zapotřebí náklad přeložit.

Na východ Ukrajiny mezitím dorazily první tahače s pomocí vypravenou z Kyjeva. Konvoj vypravil na východ i ukrajinský oligarcha Rinat Achmetov. Neudržitelná je situace hlavně v obleženém Luhansku, který je fakticky odříznutý od okolního světa a už dva týdny je bez dodávek elektřiny, vody a potravin. Ve městě čekají první humanitární zásilku z Kyjeva právě dnes.

Vydáno pod