Papež k oběma Korejím: Mír vyžaduje odpuštění a respekt

Soul - Papež František dnes na úvod své pětidenní návštěvy Jižní Koreje vyzval Severní a Jižní Koreu, aby upustily od demonstrací síly a prostřednictvím dialogu usilovaly o mír na Korejském poloostrově. V projevu, který přednesl v přítomnosti jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje, František zdůraznil, že mír vyžaduje schopnost odpuštění a vzájemný respekt. Je třeba podpořit diplomacii, aby dialog nahradil „vzájemné obviňování, zbytečné kritiky a projevy síly“, řekl papež.

Projev přednesl papež v angličtině, což bylo poprvé od jeho nástupu do úřadu. Hlava římskokatolické církve zpravidla mluví italsky či rodnou španělštinou. S ohledem na asijské publikum ale prý v Jižní Koreji pronese minimálně čtyři řeči anglicky.

Jihokorejská média rovněž zaznamenala, že papež si pro dopravu po Jižní Koreji vybral skromný vůz Kia Soul. V Jižní Koreji je společnost posedlá honbou za úspěchem a je tam zvykem ukazovat na veřejnosti bohatství a společenské postavení. Papež František ale prý speciálně žádal jihokorejské úřady, aby mu bylo poskytnuto to nejmenší auto místní výroby. Model Soul je druhý nejmenší vůz značky Kia. František již dříve odmítl neprůstřelné papamobily, v nichž se na zahraničních cestách vozili jeho předchůdci, a apeloval na kněží, aby jezdili v levných autech.

Po příletu do Soulu se papež kromě nejvyšších jihokorejských představitelů setkal i s příbuznými obětí dubnového neštěstí, kdy se potopil trajekt se středoškoláky, a s potomky jihokorejských mučedníků, které se chystá v sobotu blahořečit.

Komunistická KLDR pravidelně využívá významné události v Jižní Koreji, aby o sobě dala vědět. Jen krátce před papežovým příletem do Soulu severokorejská armáda otestovala pět raket krátkého doletu, které odpálila do moře.

Během své třetí zahraniční návštěvy a vůbec první asijské cesty papež František v Jižní Koreji mimo jiné navštíví festival katolické mládeže a v sobotu v Soulu blahořečí 124 jihokorejských katolických mučedníků. Rovněž bude sloužit mši za mír na rozděleném poloostrově. Jde o první návštěvu hlavy římskokatolické církve v Jižní Koreji po 25 letech. V zemi se ke katolictví hlásí přibližně pět milionů lidí.

Jihokorejští mučedníci zemřeli mezi roky 1791 a 1888. Katolická církev je přesvědčena, že celkem zahynulo násilnou smrtí na 10 000 korejských katolíků za vlády dynastie Čoson, která se snažila uzavřít Korejský poloostrov před západními vlivy. Panování dynastie skončilo v roce 1910, kdy Japonsko anektovalo Koreu a začala pětatřicetiletá kolonizace země. Již více než stovka korejských mučedníků byla svatořečena v roce 1984 při návštěvě papeže Jana Pavla II., který se do Jižní Koreje pak ještě vrátil v roce 1989.

V současnosti katolíci představují více než deset procent z padesátimilionové jihokorejské populace a místní církev doufá v pokračující růst. Církevní představitelé si nicméně stěžují, že jihokorejská mládež je pod příliš velkým tlakem, aby uspěla ve studiu, že nemá čas chodit do kostela. Během své pětidenní návštěvy se papež František chystá vyzvat mladé katolíky, aby šířili víru a nenechali se ovládnout materialistickou kulturou.

Jižní Korea se připravuje na příjezd papeže Františka
Zdroj: ČTK/AP/Lee Jin-man

Katolicismus zapustil kořeny v Jižní Koreji koncem 18. století mezi vzdělanci, kteří četli dovezené křesťanské spisy - roky před tím, než do země dorazili první misionáři. Historici se domnívají, že lidi tehdy uchvátila myšlenka náboženství, jež hlásalo rovnost před bohem v době, kdy diskriminační hierarchický systém krutě zneužíval řadové občany a kdy se s některými lidmi z nejnižších vrstev zacházelo jako se zvířaty.

Katolíci byli pronásledováni proto, že údajně rušili veřejný pořádek, osnovali vlastizradu, popírali legitimitu dynastie Čoson a hledali pomoc v zahraničí při šíření katolické víry. Nábožensky motivované razie přinutily katolické rodiny rozptýlit se po celé zemi, aby unikly perzekuci. Mnozí věřící již raději nepředávali víru svým potomkům a podle analytiků byly některé rodiny zcela vyhlazeny. Sobotního ceremoniálu se zúčastní pouze 24 příbuzných 124 mučedníků, jež čeká blahořečení, protože další nebyli nalezeni, uvedla jihokorejská katolická biskupská konference.

Peking nedovolil Číňanům cestu na setkání s papežem

Agentura Reuters upozornila, že některým Číňanům nebylo dovoleno odcestovat do Jižní Koreje na setkání s papežem. Asi polovina z více než stovky Číňanů, kteří se plánovali festivalu katolické mládeže zúčastnit, na akci nemůže přijet „kvůli komplikované situaci v Číně“, sdělil mluvčí výboru pro papežovu návštěvu v Koreji. Podle dalšího z organizátorů návštěvy byli někteří z čínských věřících, kteří se chystali do Jižní Koreje, zatčeni. Čínský režim místním zhruba 12 milionům katolíků zakazuje uznávat papežovu autoritu a nemá s Vatikánem navázány oficiální styky.