Izrael se na poslední chvíli dohodl s Palestinou na dalším příměří

Jeruzalém – Zástupci Izraele a Palestiny se ve středu večer v Káhiře dohodli na prodloužení příměří v Pásmu Gazy o dalších pět dní. Prohlásil to šéf palestinské delegace a následně to potvrdil i Izrael. Stávající příměří, vyhlášené v pondělí, mělo vypršet ve středu ve 23:00 SELČ. Ještě před skončením příměří ale na území Izraele dopadlo z Gazy šest raket a izraelská armáda reagovala čtyřmi nálety v pásmu Gazy. I přes noční útoky panoval v oblasti relativní klid. Nové pětidenní příměří má být využito k dalším jednáním o trvalejším klidu zbraní.

Podle listu Haarec dopadla jedna z raket do neobydlené oblasti nedaleko Sderotu. Sirény se rozezněly také ve městě Aškelon a několika dalších obcích na hranici s Pásmem Gazy. Hnutí Hamas ovšem odmítá, že by je vypálili jeho bojovníci. V reakci na to pak Izrael provedl nálety - zdroj z palestinského ministerstva vnitra uvedl, že izraelské letectvo provedlo čtyři letecké útoky. Izraelská armáda potvrdila, že zasáhla „teroristické cíle“ v Pásmu Gazy. I přes prodloužení příměří panují obavy z nových násilností.

Jednání bude pokračovat o víkendu

Izraelská i palestinská delegace se nyní vrátily domů z Káhiry, kde se konaly nepřímé rozhovory. Palestinci by prý opět měli přijet v sobotu večer, aby v neděli začalo další kolo jednání. „Doufámě, že v příštích týdnech budeme schopni dosáhnout konečné dohody a že tato dohoda bude mít arabskou, regionální i mezinárodní podporu,“ uvedl palestinský vyjednavač Azzam Ahmed.

Kdy do Egypta opět dorazí izraelská delegace, však není jasné. Izraelští politici se obávají, že případnou dohodu Hamas nedodrží. „Hamas je problematický, je to divoká karta. Porušili nebo odmítli už deset různých příměří a znovu jsme to viděli včera v noci, když znovu zaútočili na izraelské komunity,“ uvedl mluvčí izraelského premiéra Mark Regev.

Šéf Hamasu Ismáíl Haníja prohlásil, že trvalého klidu zbraní může být dosaženo až po uvolnění blokády Pásma Gazy. „Oběti z našeho národa nám nedovolí, abychom o tomto požadavku vyjednávali,“ řekl Haníja. Dalším požadavkem Hamasu je výstavba přístavu a letiště v Pásmu Gazy a propuštění palestinských vězňů. Izrael zase požaduje demilitarizaci enklávy.

K udržení příměří vyzval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v telefonickém rozhovoru americký prezident Barack Obama. Potvrdil taky podporu Spojených států egyptskému úsilí o zprostředkování jednání mezi Izraelem a Palestinci.

Provizorní nocleh nad ruinami domů
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Palestinci využili příměří k opravám. Mnozí našli místo domů jen ruiny

Předchozí třídenní epizodu bez vzájemného ostřelování Izrael i palestinský Hamas téměř dodržely. Zatímco vedení radikálního hnutí spřádá nové plány, obyčejní lidé v Pásmu Gazy mají plné ruce práce s obnovou zničené infrastruktury a doplňováním zásob. Starosti na mnoha místech přidělává nejen nefunkční odpad, ale také třeba několikahodinové výpadky elektřiny. 

Z tisíců palestinských obyvatel Gazy jsou nyní fakticky bezdomovci. Řada z nich využila klid zbraní, aby se vrátila do svých domů – a často spatřila ruiny, jejichž základy jen zázrakem nadále stojí. Ti, kterým střecha nad hlavou zůstala, zase musí zápasit s nedostatkem elektřiny. Proud je často k mání pouze na několik hodin. Řadu věcí tak musí Palestinci spravovat svépomocí a na vlastní náklady. „Vedení města je tak zaneprázdněné, že jsem opravu těchto trubek zaplatil ze svého. Potřebujeme vodu k pití,“ zmiňuje jeden z obyvatel města Gaza.

Některé lokality jsou natolik poničené, že lidé ani nejsou schopni určit, kde přesně jejich dům stál. Hromady sutin připomínají také desítky továren a betonáren. Bez nich bude jakákoli obnova infrastruktury téměř nemožná. Návrat do běžného života bude stát miliardy dolarů. Podstatná část má přitom dorazit ze zahraničí. V momentě, kdy se členové Hamasu vzdají zbraní, má Gaza přislíbený také potřebný beton přímo z Izraele. Do té doby si Palestinci musí vystačit s tím, co zvládnou přivézt humanitární organizace. 

Na mnoha místech zbyly pouze trosky
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Příměří platilo v Pásmu Gazy i minulý týden a skončilo v pátek ráno. Jen chvíli předtím palestinští radikálové vypálili na území židovského státu nové rakety a Izrael reagoval obnovením leteckých úderů. Nyní izraelští politici počítají s podobným scénářem. Izraelský ministr obrany Moše Jaalon již uvedl, že armáda je na případné obnovení bojů připravena. „Může zase dojít ke střelbě a my zase začneme střílet na ně,“ řekl Jaalon.

Hamas chce docílit ukončení blokády, kterou Izrael na Pásmo Gazy uvalil v roce 2006 po únosu izraelského vojáka Gilada Šalita. O rok později, kdy se vlády v Pásmu ujal právě Hamas, židovský stát blokádu výrazně posílil. Izrael zase usiluje o demilitarizaci Gazy a odzbrojení Hamasu. Pro prodloužení dočasného příměří se zřejmě obě strany spokojí s menšími ústupky a dle palestinských zdrojů už Izraelci dali najevo, že jsou připraveni režim v Pásmu Gazy uvolnit.

Při explozi nevybuchlé izraelské rakety v Pásmu Gazy přišlo ve středu o život nejméně pět lidí. Je mezi nimi i italský novinář Simone Camilli, který pracoval pro agenturu AP. Italská ministryně zahraničí Federica Mogheriniová již kondolovala rodině zabitého novináře, jeho smrt označila za tragédii. Jak dodala, úmrtí Simoneho Camilliho ukazuje, jak je nutné zastavit násilí v oblasti a dosáhnout dlouhotrvajícího řešení konfliktu na Blízkém východě. 

Spolu s italským novinářem přišel o život i jeho palestinský překladatel a další tři členové palestinské policie, uvedla AP. Další čtyři lidé utrpěli vážná zranění, mezi nimi i fotograf agentury AP Hatem Moussa.

Palestinská média nejprve informovala, že Izraelci porušili příměří, když podnikli nálety na sever Pásma Gazy. Nedlouho nato se ale ukázalo, že šlo o explozi munice, která se na místě nacházela již déle.