Moskva hostí neobvyklou soutěž - tankový biatlon

Moskva - Původně to měla být tanková bitva národů nanečisto, ukrajinská krize ale počet účastníků výrazně snížila. Moskva hostí neobvyklou soutěž - tankový biatlon. „Biatlon, to je přesnost, pevná ruka a jemná spoušť. Vše jde ale stranou, když do hry vstoupí tanky,“ uvedla ruská televize Rossija. Spíš než o sport jde nyní o ukázku síly. A také o politiku.

„Ve světle komplikované mezinárodní situace utužujeme důvěru a porozumění mezi armádami,“ konstatoval ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Ještě v zimě psala agentura Itar-Tass o účasti Spojených států, Německa nebo Itálie. Pak ovšem přišlo ukrajinské jaro a tichá válka Západu s Moskvou. Na polygonu se tak prohání tanky v barvách dvanácti ze čtyřiceti pozvaných zemí. Kromě Číny si navíc všechny posádky půjčily ruské T72. Mezi disciplíny soutěže patří například jízda přes překážky nebo střelba na cíl. Mezi účastnické země patří vedle ruského týmu také Angola, Arménie, Bělorusko, Čína, Indie, Kazachstán, Kuvajt, Kirgistán, Srbsko nebo Venezuela. 

Z mezinárodního poměřování sil je tak spíš další ruská přehlídka. „Nálada je výborná, jsme připraveni podat dobré výkony,“ podotkl kapitán ruského teamu Vjačeslav Žaplov. Loni pořadatelské Rusko zvítězilo. Letos je to pro něj v doma mediálně velmi sledované soutěži ještě důležitější.

Ruský tankový biatlon ve stínu ukrajinské krize (zdroj: ČT24)