Dvojí tvář prezidenta Hardinga: dopisy milence kypí náruživostí

Washington – Devětadvacátého amerického prezidenta Warrena Hardinga zná většina obyvatel USA většinou jako státníka, který zemřel ještě před koncem funkčního období. Své spíše nevýrazné účinkování si ale plně vynahrazoval v osobních vztazích. Aktuálně zveřejněná milostná korespondence ukazuje Hardinga jako náruživého bonvivána. Své milence z dob před prezidentskou funkcí se neváhal svěřovat s intimnostmi navzdory tomu, že celá aférka mohla mít nepříjemnou politickou dohru.

Má pověst jednoho z nejhorších amerických prezidentů, možná ale byl tím nejvášnivějším. Skrytou stránku devětadvacátého šéfa Bílého domu Warrena Hardinga nyní odkryla knihovna Kongresu. Zveřejnila kolekci více než 100 dopisů, které ještě jako senátor napsal své milence Carrie Fultonové-Phillipsové. „Dopisy na něj nabízejí velmi osobní pohled, jaký nemáte na žádnou jinou veřejnou postavu,“ zmiňuje publicista Jim Robenalt.

Harding do úřadu nastoupil po první světové válce, kdy v USA zavládla přísná prohibice. Ze zažloutlých stránek někdy až čtyřicetistránkových dopisů vychází jako člověk, kterému pozemské rozkoše nejsou cizí. Jindy naopak projevil cit pro láskyplnost a romantiku.

„Miluji objetí tvých dokonalých stehen, když mne svírají v ráji.“

„Drahoušku, nedostává se mi slov, která by plně popsala mou lásku k tobě. Šílenou, něžnou, oddanou, vášnivou, dychtivou, rozvášněnou, žárlivou, zbožnou, toužebnou, hladovou, šťastnou lásku.“

Dopisy by ve své době a možná i dnes způsobily skandál. Citlivé jsou ale i politicky. Hardingova milenka za první světové války stála na straně Německa, což se nerozpakovala dávat několikrát najevo. Podle archivářky Carol Fermiové mu dokonce nepřímo vyhrožovala prozrazením vztahu, pokud v Kongresu nebude hlasovat podle jejího přání.

Rozvod Harding kvůli své nemocné manželce i politickým dopadům odmítal. Milostné vzplanutí trvalo 15 let. Nejen ve vášni, ale i v délce vztahu tak záletný prezident sukničkář předčil své nástupce v úřadu i na milostném poli - Billa Clintona či Johna Fitzgeralda Kennedyho.

Milostná korespondence prezidenta Hardinga (zdroj: ČT24)