Americké veteránky se společně léčí z válečných traumat

Washington - V moderních armádách stojí ve zbrani po boku mužů. Rovnoprávnost ale platí i u následků - ženy si odnášejí z bojů zranění na těle i na duši. Pentagon proto hledá nové cesty, jak jim návrat k normálnímu životu usnadnit.

Je jim často jen něco málo přes třicet a víc než děti je v noci budí noční můry. Ty, které bojovaly v plném nasazení po boku mužských kolegů, si ani nedokážou jít nakoupit. Válečné hrůzy mají následky i po letech - posttraumatický stres, úzkosti nebo návaly paniky.

„Každá utrpěla nějakou psychickou újmu, těchto zranění si ani nemusíte všimnout, jsou to neviditelné rány, traumatická poškození mozku,“ říká koordinátorka programů pro veteránky Susan Robinsonová.

Neviditelné byly problémy dlouho i pro americkou společnost. Situace se změnila až loni, kdy Pentagon povolil nasazení žen do nejtěžších bojů a zrovnoprávnil jejich postavení v armádě.

Nová politika vyžadovala i nová řešení dopadů na ženskou psychiku. Jedno ze zotavovacích center vzniklo v Alabamě.

Na válečné pole nikdy nezapomene třiatřicetiletá Amanda Marr. V Afghánistánu přišla o manžela, v Iráku pak sama utrpěla zranění při jedné ze cvičných operací. O tom, co se přesně stalo, se jí dodnes mluví těžko. Z armády nakonec v roce 2010 odešla. „Utrpení se mi dřív nezdálo jako utrpení. Upřímně jsem si to uvědomila, až když jsem odešla z armády a viděla, jak žijí běžní lidé. Viděla jsem, jak žijí ženy, které objímají své děti a uléhají do postele vedle svých manželů,“ říká Amanda.

Aby zapomněly, ženy v zařízeních mění zbraně za štětec nebo golfovou hůl. Pomoci jim mají i řízené rozhovory s psychology. „Je to neuvěřitelně osvobozující, jsem mezi sobě rovnými, mezi dalšími veteránkami, a díky tomu na to nemusím tolik myslet. Můžu jen být tady a zkoušet nové věci,“ pochvaluje si veteránka.

Psychické problémy ale nejsou jediné. Podle průzkumů přibývá žen, které nemůžou najít práci, některé končí na ulici. Po odchodu vojáků z Afghánistánu se dá čekat, že takových případů bude ještě přibývat. Díky centrům jako je to v Alabamě mají ale veteránky přece jen o něco lepší vyhlídky.

Horizont: Centrum pro léčbu veteránek (zdroj: ČT24)