Recese, politika či hrozba? Brooklynský most se vzdával

New York -  Velké americké vlajky na vrcholcích dvou věží Brooklynského mostu v New Yorku vyměnil neznámý pachatel za bílé vlajky - jako symbol kapitulace. Policie je následně odstranila, pachatel ale zůstává neznámý. Na Twitteru se k tomuto žertíku přihlásila skupina Bike Lobby, která údajně vyvěsila vlajky na znamení, že se „cyklostezka na Brooklynském mostě vzdává chodcům“. Otázkou nicméně zůstává, jak se neznámý pachatel na most, který je hlídán kamerovým systémem i policejními hlídkami, vůbec dostal.

Zda jde o žert, reklamní kampaň či něco jiného, zatím policie neví – i když se domnívá, že akce neměla nic společného s terorismem či politikou. Bílá vlajka na ostře sledovaném mostě ale jako by přesto dávala za pravdu těm, kdo říkají, že Amerika 13 let po útocích z 11. září 2001 polevuje v ostražitosti - a to do té míry, že to ohrožuje národní bezpečnost Spojených států.

Horizont 24: USA přehodnocují svou bezpečnost (zdroj: ČT24)

S novými varováními se nyní například na veřejnost vrátili členové komise, která atentáty vyšetřovala a před deseti lety o nich vydala zprávu. „Naše země už možná tak naléhavě nepociťuje hrozbu teroristických útoků anebo možných útoků,“ konstatoval její místopředseda Lee Hamilton. Obavy přitom budí například nové zbraně či výbušniny a vznikly také nové teroristické skupiny, například Islámský stát, který působí v Iráku či Sýrii. Spojené státy si proto podle komise nemohou dovolit zaváhání. „Musíme být před těmito lidmi napřed, ne za nimi,“ konstatoval předseda komise Thomas Kean.

Brooklynský most, dokončený v roce 1883, je jedním z nejstarších visutých mostů v USA. Klene se přes řeku East River a spojuje newyorské čtvrti Manhattan a Brooklyn.

Vydáno pod