Kuriózní zboží – na eBay byla k mání italská vesnice

Calsazio - V internetových aukcích se dá prodat téměř cokoli. Své štěstí zkoušelo i dvacet italských horalů, kteří nabízeli vlastní alpskou vesnici. V kupci viděli jedinou možnost, jak udržet při životě starobylou obec, která se pomalu, ale jistě vylidňuje. Aukce měla původně běžet do 15. července. Nakonec se však na stránkách eBay objevilo, že vypršela. Kupec v tuto chvíli není znám.

Speciální aukce - v nabídce je italská vesnice (zdroj: ČT24)

Idylickou osadu tvoří dohromady 14 kamenných domků. Procházka mezi nimi připomíná cestu vesnicí duchů, kde ticho narušuje pouze šumění stromů a zurčení vody. Přítomnost člověka připomíná jen několik zapomenutých hraček. Lidé přitom z Calsazia ještě nezmizeli. Starousedlíci teď bojují o to, aby zdejší budovy nepohltila příroda úplně. Zvolili nezvyklou metodu - celou obec prodávali na internetové aukci. „Proč ne? Vsi to může pomoct, oblast to pozvedne, vrátí se sem lidé,“ podotkla obyvatelka Calsazia. 

Nabídky si všimly hlavně britské deníky. Vyvolávací cena celé osady, kterou dohromady tvoří 50 apartmánů, byla v přepočtu 6,75 milionu korun. Je to méně, než stojí průměrný byt v Londýně. Nadšení zájemců ale krotila zásadní podmínka - nový majitel musí investovat desítky milionů korun do nezbytné obnovy chátrajících budov. Žádná moderna se přitom nepřipouští, výsledek musí vzhledem odpovídat tradiční místní architektuře. „Kupci poskytneme plán obnovy, který jsme vypracovali ve spolupráci s turínskou univerzitou,“ konstatoval na začátku července Marco Bussone ze Sdružení alpských vesnic.

Obyvatelé Calsazia už od začátku věřili, že kupce najdou. Sázeli na to, že poklidná ves leží jen 50 kilometrů od Turína, navíc blízko národního parku. Podle úřadů má velký turistický potenciál. Ani místní ale nevěří, že by se do zapadlé osady stěhovaly natrvalo celé rodiny. Většina lidí v současnosti míří do velkých měst, kde snáz najdou práci. „Myslím, že mladí lidé sem nepřijdou. Tahle oblast by jim musela nabídnout nějakou zábavu,“ uvažuje jeden z obyvatel Calsazia. 

Cestovní ruch už ale zachránil v Itálii čtyřicet podobně opuštěných osad, ze kterých vznikly jakési hotelové kolonie - s domy k pronajmutí, recepcí a restaurací uprostřed vsi. Calsazio má být další. 

Prázdné vesnice jsou i ve Španělsku 

Miliony prázdných domů se nacházejí ve Španělsku. Země je v tomto ohledu premiantem Evropy. Krize stlačila ceny nemovitostí tak nízko, že je dnes možné koupit si za relativně málo rovnou celou vesnici. 

V celém Španělsku jsou jich skoro tři tisíce prázdných - víc než polovina z nich v Galicii. Ceny se v přepočtu pohybují od 1,5 milionu za zanedbanou vesničku o několika domech po desítky milionů v podstatě za celé údolí. 

Zájemců o podobné opuštěné vesnice je čím dál víc. Pocházejí především ze severu Evropy. Pro Brity, Nory, Švýcary nebo i Američany je to skvělá koupě. „Lidé si to často kupují na důchod, protože život tady je mnohem levnější než v zemích jejich původu. Jiní to kupují na podnikání,“ konstatoval majitel realitní kanceláře José Ridol López.

Španělské vesnice "za babku" (zdroj: ČT24)