USA žádají o přísnější letištní kontrolu, teroristé vyvíjí „chytré“ bomby

Londýn – Spojené státy požádaly zámořská letiště o větší kontrolu pasažérů na linkách do USA. Mohlo by jít o podrobnější skenování převážených počítačů, obuvi nebo instalaci nových detektorů výbušnin. Teroristé mají údajně k dispozici „chytré“ výbušniny, které letištní prohlídky na současné úrovni nemusí odhalit. Zpřísnění kontrol už oznámila Británie, Francie a podle AP i Belgie, Česká republika se k tomu zatím nechystá.

Nové druhy výbušnin údajně vyvíjejí společně teroristé ze syrské fronty An-Nusra a jemenské odnože al-Káidy. Americké zpravodajské služby se obávají, že by je do letadel z Evropy mohli pronést cestující se západními pasy, kteří strávili určitý čas s islamisty v blízkovýchodním regionu. 

Smrtelný koktejl údajně míchá bombový génius Ibrahim Asiri, podle tajných služeb v současnosti nejnebezpečnější terorista na světě. Před pěti lety vyrobil výbušninu, kterou atentátník propašoval na let z Amsterodamu do Detroitu ve spodním prádle. Tehdy plán nevyšel.

Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti tento týden oznámilo, že existuje „věrohodná hrozba útoku v reálném čase“. „Letectví zůstává pro teroristy přitažlivým cílem, snaží se obejít naše bezpečnostní opatření,“ uvedl úřad. 

Spojené státy výrazně zpřísnily kontroly letů a rozšířily seznamy zakázaných předmětů po teroristických útocích ze září 2001. Od té doby se několikrát uvažovalo o zmírnění některých opatření, zrušeny ale byly pouze kontroverzní tělesné skenery odhalující nahé tělo.

Kontrola na letišti
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Haraz N. Ghanbari

Britský ministr dopravy Patrick McLoughlin oznámil, že se nové kontroly v Británii budou týkat letů do USA i některých vnitrostátních linek. Jde podle jeho slov o opatření ve prospěch pasažérů. Podle BBC se neočekává, že by na londýnském Heathrow nové kontroly způsobily výraznější zpoždění letů. Britské úřady neoznámily, jak konkrétně budou kontroly zpřísněny, ale nevylučují delší dobu čekání na odbavení. Heathrow projde denně přes 190 tisíc cestujících. 

„Opatření se bude týkat i přestupujících cestujících,“ upozornil publicista Jan Jůn. K zpřísnění kontrol by došlo v Británii zřejmě tak jako tak. „Od té doby, co radikálové z ISIL vtrhli ze Sýrie do Iráku, tak zazněly bezpečnostní zvonky u všech evropských bezpečnostních služeb,“ podotkl publicista. 

Britské bezpečnostní služby včera zadržely v Cardiffu osmnáctiletého muslimského mladíka. Měl napomáhat připravovat teroristický útok. „V Londýně probíhala v noci separátní vyšetřování. Zatčen byl dvaatřicetiletý muž v západním Londýně v souvislosti s přípravou financování terorismu. Policie prý prohledala 12 adres,“ konstatoval Jůn s tím, že hrozba teroristického útoku je „podstatná“, tedy druhý nejvyšší stupeň nebezpečí. 

Ve Francii počítejte se zpožděním

U Francie se opatření týká sedmi letišť s desítkami letů do USA denně. „Tato dodatečná opatření se zavedou způsobem, aby cestujícím způsobily co nejméně nepříjemností. Přesto je nutné počítat se zpožděním,“ řekl mluvčí Úřadu pro civilní letectví. Doporučil cestujícím do USA, aby přijížděli na letiště s větším předstihem.

Pražské Letiště Václava Havla zatím žádná přísnější pravidla pro odbavování cestujících nezavedlo. Česká republika se v tomto drží stanoviska Evropské unie a žádnou takovou žádost zatím letiště neobdrželo, uvedla mluvčí letiště Eva Krejčí. O zostřená opatření dosud nepožádala ani společnost Delta Airlines, která z Prahy létá přímou linkou do New Yorku.

Eva Krejčí, mluvčí Letiště Václava Havla Praha

„Samozřejmě situaci sledujeme a v případě, že bychom oficiální žádost dostali, potom zavedeme příslušná požadovaná opatření.“

  • Propašovat výbušninu ukrytou na těle na palubu se teroristé už pokusili. V prosinci 2001 seděl Richard Reid v letadle z Paříže do Miami. Bombu v botě neodpálil díky zásahu cestujících.
  • Na Vánoce o osm let později schoval Nigerijec Umar Farúk Abdul-mutallab na cestě do Detroitu trhavinu do spodního prádla. Zařízení selhalo a i s ním si pak poradili ostatní pasažéři. Oba neúspěšní atentátníci sedí za mřížemi.
  • Varování Spojených států přišlo i před olympijskými hrami v Rusku – látky k výrobě bomb se podle nich mohly ukrývat v zubní pastě. Toto nebezpečí se nepotvrdilo.