Putin: Nemohli jsme nechat obyvatele Krymu napospas radikálům

Moskva - Konflikt vyprovokovaný na Ukrajině se stal koncentrovaným projevem „politiky zadržování“, která neskončila ani po konci studené války, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin na tradiční setkání s diplomatickým sborem. Zopakoval, že na Ukrajině byli ohroženi Rusové a další národnostní menšiny, pokud jde o jazyk, historii, kulturu a zákonná práva, jež mají zaručovat celoevropské koncepce. „Nemohli jsme nechat obyvatele Krymu a Sevastopolce napospas radikálům. Nemohli jsme připustit, aby byl zásadně omezen náš přístup k vodám Černého moře,“ konstatoval šéf Kremlu.

Putin zdůraznil, že vývoj mezinárodní situace je nepředvídatelný, trend je ale jasný - ve světě narůstá konfliktní potenciál. „Zostřují se dávné rozpory a vytvářejí nové. Často vidíme, že nefunguje mezinárodní právo, elementární formy slušnosti nejsou dodržovány. Vše je dovoleno,“ uvedl šéf Kremlu. „Není možné vykládat mezinárodním právo dnes jedním způsobem a zítra druhým podle toho, jak to vyhovuje aktuální politické konjunktuře,“ dodal. Rusko prý chce hledat kompromisy, ne konfrontaci. Hlavní roli by v hledání „bodů dotyku“ mělo hrát OSN.

Západ by podle ruského prezidenta měl přestat vnucovat jiným zemím své principy a pravidla. „Doufám, že pragmatismus nakonec zvítězí a Západ se zbaví ambicí a snah vybudovat světová kasárna, ve kterých by všechny srovnal do jedné latě, nařídil jednotná pravidla chování a života společnosti,“ řekl. „Doufám, že Západ začne budovat vztahy na základě rovnoprávnosti, vzájemného respektování zájmů,“ dodal.

Vladimír Baar, politický a kulturní geograf

„Udivilo mě, že Putin hovořil o tom, že se mají dodržovat mezinárodní právo, normy. To se tak hezky poslouchá, když využil příležitost a Rusko anektovalo velmi rychlým a efektivním způsobem Krym. A teď se chce bavit o tom, aby se dodržovaly veškeré normy. Kdyby Ukrajinci vyčíslili ztrátu Krymu, tak by asi měli dostávat od Rusů plyn zdarma mnoho a mnoho let.“

Putin: Sevastopol proslavili ruští námořníci

Putinova pozornost se upírala především na Ukrajinu. Prezident trvá na tom, že Rusové byli na Ukrajině v ohrožení. „Když mluvím o Rusech a ruskojazyčných občanech, kteří se cítí být občany takzvaného širokého ruského světa,“ upřesnil Putin s tím, že se tedy nemusí jednat o etnické Rusy. 

Putin kladl důraz na historii. Sevastopol podle něj proslavili právě ruští námořníci a vojáci. Kreml tudíž nechtěl na této půdě vidět síly NATO. „Vše, o co bojovalo Rusko už od dob Petra Velikého, by bylo škrtnuto,“ konstatoval prezident.

Moskva upře všechny síly k ochraně Rusů v zahraničí

Rusko proto dál hodlá hájit práva Rusů v zahraničí, a to pomocí politických, ekonomických i dalších prostředků. Putin rovněž neopomenul právo na sebeobranu. „To, co se stalo na Ukrajině, je vyvrcholením negativních tendencí ve světě. Akumulovaly se léta. Naše předpovědi se plní,“ poznamenal šéf Kremlu. 

Vladimir Putin o bojích na východě Ukrajiny

„Vše, co se odehrává na Ukrajině, je samozřejmě vnitřní záležitostí ukrajinského státu. Nás ale bolestně mrzí, že hynou lidé i civilisté a roste počet utečenců do Ruska. Naprosto nepřijatelné jsou ale vraždy novinářů. Kdo se bojí objektivních informací? Asi jen ti, kdo se dopouštějí zločinu.“

Putin kritizoval Kyjev za to, že nedokáže obnovit na Ukrajině mír. Nový prezident Petro Porošenko totiž včera obnovil „protiteroristickou operaci“ na východě země, zčásti ovládané separatisty. „Nedokázali jsme ho přesvědčit, že cesta k trvalému míru nemůže vést přes válku. Nyní vzal na sebe plnou odpovědnost – nejen vojenskou, ale i politickou,“ podotkl prezident.

Ukrajina neplatí za naše zboží, připomněl Putin

Šéf Kremlu pak kritizoval Ukrajinu za to, že nechce platit dluhy za plyn. „Naši partneři se uchylují k vydírání. Žádají nezdůvodněné snížení ceny za naše zboží. V roce 2009 ale byla podepsána smlouva. A dosud se poctivě plnila. Soud zrušil veškerá obvinění Tymošenkové, která smlouvu podepisovala, takže soudní orgány uznaly, že vše bylo provedeno správně podle mezinárodního i ukrajinského práva. A přesto nechtějí platit,“ podotkl ruský prezident.