Ukrajinské „příměří“: Obě strany se obviňují z útoků, Moskva mobilizuje

Kyjev/Moskva – Ačkoli ukrajinský prezident Petro Porošenko v pátek vyhlásil jednostranné týdenní přerušení palby na východě země, čím začal naplňovat svůj mírový plán, boje ve skutečnosti podle obou stran pokračují. Navzájem se obviňují z dalších útoků, ukrajinská vláda tvrdí, že povstalci v noci napadli stanici pohraničníků, podle separatistů armáda pokračuje v bombardování měst v odpadlických regionech. Situace se vyhrotila i za ukrajinskými hranicemi, ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil bojovou pohotovost a bleskovou prověrku jednotek centrálního vojenského okruhu, která se týká 65 tisíc vojáků.

Na Ukrajině začalo jednostranné příměří, které má podle prezidenta Petra Porošenka trvat sedm dní. „Je tu časově omezená možnost pro ty, kteří bojují proti ukrajinským zákonným autoritám, aby složili zbraně a opustili obsazené budovy,“ zdůvodnil Porošenko první bod svého mírového plánu. Nabídku ukrajinské vlády však odmítli povstalci, kteří proti jejím silám bojují v regionech na východě země. Ukrajinští pohraničníci oznámili, že v noci na jejich tři stanoviště zaútočily protivládní síly minomety a zranily tři vojáky. Petro Porošenko poté prohlásil, že bez ohledu na příměří čeká „útočníky a diverzanty“ tvrdá odpověď.

Setkání Petra Porošenka s členy ukrajinské národní gardy
Zdroj: ČT24/ČTK/ITAR-TASS

Povstalci příměří i Porošenkovy podmínky odmítají. Pokud by složili zbraně, znamenalo by to podle nich porážku. Návrhy předložené Porošenkem jsou od samého počátku nepřijatelné, protože fakticky požadují kapitulaci lidového odporu Doněcké lidové republiky," kritizoval Porošenka údajný premiér samozvané Doněcké republiky Alexandr Borodaj. 

Separatisté tvrdí, že klid zbraní ze strany ukrajinské armády stejně nenastal. Podle Borodaje pokračuje bombardování a ostřelování povstaleckých měst. „Žádné příměří není, neustále střílejí. Příměří vyhlášené Porošenkem je jen fikcí. Buď ho neposlouchají jeho ozbrojené síly, nebo prostě lže,“ řekl ruské agentuře ITAR-TASS gubernátor Donbasu Pavel Gubarev.

Pavel Gubarev o Porošenkově plánu:

„Ten plán je utopie. Nemá nic společného s realitou, nebere v úvahu vůli lidí Donbasu vyjádřenou v referendu. Vyřešit konflikt mírovou cestou se nejeví jako možné.“

Moskva viní Kyjev z porušení příměří i dohod a „pátrá“ po ministrovi

Porošenkův mírový plán kritizoval i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Vadí mu, že jeho součástí vůbec není jednání se separatisty a že Kyjev chce pokračovat v boji. „Jsme znepokojeni tím, že zároveň s představením tohoto plánu se zintenzivňuje takzvaná protiteroristická operace,“ řekl Lavrov. Podmínky příměří kritizoval také ruský prezident Vladimir Putin. „Nejde o pozvání k míru a k rozhovorům, ale o ultimátum vůči povstalcům na jihovýchodě Ukrajiny ke složení zbraní,“ řekl Putin. V důsledku považuje Moskva mírový plán za porušení dubnové ženevské dohody o stabilizaci situace na Ukrajině.

Kreml navíc obvinil z porušení příměří i samotnou ukrajinskou armádu. Ta údajně zahájila palbu na ruský hraniční přechod Novošachtinsk. Střelba prý způsobila škody a těžce zranila jednoho pracovníka celnice.

Kvůli bojům na Ukrajině vyhlásilo Rusko mezinárodní pátrání po ukrajinském ministru vnitra Arsenu Avakovovi a gubernátorovi Dněpropetrovské oblasti Igoru Kolomojském. Jsou podle ruských vyšetřovatelů zodpovědni za vraždy, mimo jiné se měli podílet na únosu a usmrcení ruských válečných zpravodajů. Ruská média hovoří také o údajném nasazení zakázaných tříštivých a fosforových bomb. Podle mluvčího vyšetřovacího úřadu Vladimira Markina se vyšetřovatelé opírají o výpovědi očitých svědků z řad uprchlíků z krizového regionu.

Rusko vyhlásilo mezinárodní pátrání po ukrajinském ministru vnitra Arsenu Avakovovi
Zdroj: ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Vladimir Putin v pátek po vyhlášení jednostranného příměří na Ukrajině naopak vyhlásil bojovou pohotovost centrálního vojenského okruhu, který zahrnuje například Ural či Volgogradskou oblast. Regiony centrálního okruhu nehraničí s Ukrajinou. Týká se i jednotek, které se v centrálním okruhu nacházejí, ačkoli pod jeho velení nespadají. „Na základě rozkazu byly od 11:00 moskevského času (9:00 SELČ) uvedeny do stavu pohotovosti všechny jednotky centrálního vojenského okruhy stejně jako další jednotky, které se nyní v regionu nacházejí,“ sdělil ministr obrany Sergej Šojgu. Začaly tak prověrky bojové připravenosti, které mají trvat týden, do 28. června. Jednotky se ke cvičení přesouvají na zřídka používané polygony v Čeljabinské a Kemerovské oblasti. Obdobné prověrky centrálního a také západního vojenského okruhu nařídil prezident Putin také v únoru, těsně před březnovou ruskou anexí Krymu.

Washington s Paříží a Berlínem hrozí zpřísněním sankcí vůči Rusku

Americké ministerstvo tvrdí, že Rusko chystá dodávku zbraní pro separatisty. „Máme informace, že Rusko shromažďuje dělostřeleckou výzbroj na jihozápadě Ruska,“ uvedla mluvčí ministerstva Jen Psakiová. Dodala, že jde o starší typ zbraní používaný ukrajinskými silami, ale nikoli již ruskou armádou. „Věříme, že Rusko může brzy toto vybavení poskytnout separatistickým bojovníkům,“ podotkla Jen Psakiová.

Opuštěná zničená volha u silnice nedaleko Luhansku na východě Ukrajiny
Zdroj: Igor Golovniov/ČTK/ZUMA

Ruský postup se nelíbí západním státům. Barack Obama, Francois Hollande a Angela Merkelová se při postupném jednání amerického prezidenta s oběma evropskými státníky shodli, že by Rusko k mírovému plánu na Ukrajině naopak mělo samo přispět. „Shodli se, že kdyby Rusko nepodniklo okamžité konkrétní kroky k deeskalaci situace na východě Ukrajiny, Spojené státy a Evropská unie by koordinovaly další kroky, jimiž by na Rusko uvalily dodatečné náklady,“ tlumočil Bílý dům závěr rozhovorů.

Případné cílené sankce, které podle USA, Francie a Německa připadají v úvahu, by měly být namířeny proti ruskému obrannému průmyslu a odvětvím využívajícím západní špičkové technologie.

Vydáno pod