Španělsko vstoupilo do nové éry. Král Filip VI. složil slavnostní přísahu

Madrid - Španělsko má ode dneška nového krále. Po Juanu Carlosovi I. na trůn usedl jeho syn Felipe (Filip). Dosavadní korunní princ složil ve španělském parlamentu slavnostní přísahu a stal se králem Filipem VI. Juan Carlos ohlásil svou abdikaci počátkem měsíce. Včera večer vstoupila v platnost a úderem půlnoci se hlavou Španělského království stal Filip.

Fotogalerii z korunovace Filipa VI. si můžete prohlédnout ZDE.

Slavnostní akt probíhal v parlamentu před zákonodárci obou komor a představiteli dalších státních institucí. Nastupující královský pár, Filipa a jeho ženu Letizii, přivítal premiér Mariano Rajoy.

Král složil slavnostní slib a přísahal s rukou na španělské ústavě. V sále byly vystaveny i královské insignie koruna a žezlo. Tato koruna z 18. století se vystavuje u příležitosti slavnostní přísahy nového panovníka nebo během královského pohřbu, ale na hlavu nových monarchů se nenasazuje. Panovník má totiž ve Španělsku zejména ceremoniální funkci, nikoliv faktickou moc. 

Španělské královské insignie
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA/Pool

Ve svém prvním královském projevu v parlamentu Filip VI. mimo jiné poděkoval svým rodičům, zdůraznil svou loajalitu ke Španělsku a hrdost na svou zemi. Dále uvedl, že je důležité oslavovat to, co všechny Španěly spojuje, přičemž však jednota, symbolizovaná i královskou korunou, neznamená uniformitu. „Budu mít vždy na zřeteli zájmy všech,“ slíbil. Svou řeč ukončil poděkováním ve španělštině a menšinových jazycích katalánštině, baskičtině a galicijštině. Toto gesto se však setkalo mezi zástupci daných menšin jen s chladnou odezvou.

Velké diskuse vzbudilo rozhodnutí budoucí hlavy monarchie složit královskou přísahu v uniformě, a nikoli v civilu, což mnozí považují za nevhodné gesto. Kritizovali jej například baskičtí nacionalisté zastoupení ve španělském parlamentu. Podle jejich šéfa Aitora Estebana evokuje dávnou minulost konce režimu generála Franka v 70. letech, kdy na trůn nastoupil právě Filipův otec.

Novopečený král projel Madridem
Zdroj: ČTK/EFE/Sergio Barrenechea

Po projevu odjel v doprovodu královské gardy tmavým vozem značky Rolls-Royce do královského paláce. Ulice Madridu od rána zaplnily desítky tisíc lidí, v rukách měli mnozí španělské vlajky. Filip VI. s rodinou pak pozdravil shromážděný dav z balkonu královského paláce. 

Dnešní den plný ceremonií zahájil krátký vojenský akt, při kterém nový král převzal z rukou svého otce červený pás. Ten symbolizuje, že panovník je vrchním velitelem ozbrojených sil. Během slavností, které jsou z důvodu nedobré ekonomické situace země spíše skromnější, doprovázely královský pár i jejich dvě dcery Leonor a Sofia. Starší osmiletá Leonor se dnes stala princeznou asturskou a korunní princeznou - po otci bude španělskou královnou, pokud se jejím rodičům již nenarodí syn.

Juan Carlos předal Filipovi červenou šerpu signalizující funkci velitele ozbrojených sil
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA/Pool

Nelehký úkol pro mladého krále

Krále Filipa nyní Španělé přijímají mnohem lépe než Juana Carlose, kterého v posledních letech kromě zdravotních problémů provázely i skandály, například když král na jaře 2012, za hluboké ekonomické krize země, vyrazil na lov slonů do Botswany.

S ohledem na doznívající finanční krizi se korunovace nesla ve skromném duchu. Náklady na průběh celého inauguračního dne podle odhadů nepřesáhnou 100 000 eur (okolo 2,7 milionu korun).

O Filipovi, který se ve svých 46 letech stal nejmladším evropským monarchou, se píše jako o nejpřipravenějším následníkovi trůnu v historii země. Vystudoval vojenské akademie, ekonomii, právo i mezinárodní vztahy a státnické zkušenosti sbíral přes 20 let.

Filip VI. jako čerstvý španělský král dorazil spolu s rodinou k parlamentu na slavnostní ceremoniál svého jmenování.
Zdroj: ČTK/EFE/Emilio Naranjo

Na španělském trůnu na něj čeká nelehký úkol - ustát krizi španělské monarchie, kterou podlomila ekonomická krize a korupční aféra jeho švagra. Zkouškou ohněm pro něj budou katalánští nacionalisté, kteří se snaží uspořádat referendum o nezávislosti jejich hospodářsky vyspělé autonomní oblasti; podle ústavního soudu je však takový plebiscit nelegální. Filip se tímto letitým problémem Španělska zabývá už déle a v poslední době návštěvy regionu často zařazuje do své agendy.

Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos Bourbonský a řecký se narodil 30. ledna 1968 v Madridu jako třetí dítě a první syn Juana Carlose a dcery řeckého krále Sofie. V roce 1977 se stal princem z Asturie, Girony a Viany. Náleží mu též tituly vévoda z Montblanku, hrabě z Cervery a pán z Balagueru.

Absolvoval akademii vojenského námořnictva v Zaragoze, námořní vojenskou školu v Marínu a leteckou akademii v San Javieru (1985-1988) a práva a ekonomii na Autonomní univerzitě v Madridu (1988-1993) a mezinárodní vztahy na Georgetownské univerzitě ve Washingtonu (1993-1995). Od roku 2009 je podplukovník armády a fregatní kapitán námořnictva.

Jako korunní princ vykonal nejvíce návštěv Latinské Ameriky mezi dědici španělského trůnu v historii - více než sto.

První postkomunistickou zemí, kterou Felipe oficiálně navštívil, se v květnu 2001 stala ČR; kromě Prahy zavítal i na zámek Nelahozeves a do Českého Krumlova a udělal si cyklovýlet na Šumavě. Podruhé ČR navštívil s manželkou Letizií v září 2005, kdy v Praze otevřel pobočku Cervantesova institutu.

Je nadšený sportovec, mimo jiné se účastnil v jachtařském týmu OH v Barceloně v roce 1992, skončili na šestém místě.

Letizia Ortizová Rocasolanová se narodila 15. září 1972 v severošpanělském Oviedu. Její matka María je bývalá zdravotní sestra a otec Jesús bývalý novinář. Je první španělskou královnou neurozeného původu.

Už za studií žurnalistiky na Univerzitě Complutense v Madridu psala pro noviny ABC či pro tiskovou agenturu EFE. Absolvovala v oboru audiovizuální žurnalistika. Po získání doktorátu v Mexiku působila v televizích Bloomberg, CNN+ a nakonec v TVE, v níž dva roky moderovala večerní zprávy. Jako reportérka státní TVE pokrývala například atentáty z 11. září 2001, havárii tankeru Prestige v Galicii či válku v Iráku.

V srpnu 1998 uzavřela civilní sňatek se svým někdejším profesorem literatury Alonsem Guerrerem, s nímž se po roce a půl rozvedla.

Korunního prince Felipeho si vzala před deseti lety, 22. května 2004. Letizie a Felipe mají dvě dcery. Mladší, narozená 29. dubna 2007, se jmenuje Sofia po královské babičce a starší Leonor, narozená 31. října 2005, se po nástupu svého otce na trůn stane princeznou asturskou a korunní princeznou - po otci bude španělskou královnou, pokud se jejím rodičům již nenarodí syn.

Od roku 2007 se princezna Letizia věnuje sociálním projektům zaměřeným na mládež a také spolupracuje se Španělskou federací pro vzácné nemoci (FEDER), jejíž je čestnou předsedkyní. Od roku 2010 spolupředsedá se svým manželem Felipem Nadaci Hesperia, která podporuje sociálně znevýhodněnou mládež.