Zemřel poslední z indiánů, který se podílel na vytvoření kódu Navajo

Washington - V Novém Mexiku zemřel poslední z 29 indiánů kmene Navajo, kteří dali vzniknout slavnému jazykovému kódu, který za druhé světové války dokonale zmátl Japonce. Chester Nez skonal v 93 letech v Albuquerque na selhání ledvin.

Armáda naverbovala 29 členů kmene Navajo, aby vytvořili kód založený na jejich tehdy nepsaném jazyce. V květnu 1942 je zařadila do první zcela domorodé americké jednotky námořní pěchoty.

S využitím různých slov v řeči Navajo - například označujících červenou zem, náčelníka, klan, cop, mravence či kolibříka - sestavili nejprve slovník více než 200 výrazů, jejichž počet postupně rozšiřovali, a vytvořili abecedu. Následně byly do projektu zapojeny další stovky členů kmene, aby se stali uživateli kódované řeči, takzvanými code talkers.

Poslední ze skupiny Navajo zemřel (zdroj: ČT24)

Nez se prý nejprve obával, že kód nebude fungovat, neboť jazyk ovládalo jen málo nečlenů Navajo. A dokonce i mnozí Navajové, kteří řeč znali, kódu nerozuměli.

Američané využívali kód Navajo v Tichomoří, a to jen v hlavách Navajanů vycvičených v rádiové komunikaci. Každá zpráva přečtená nahlas „code talkerem“ byla vzápětí okamžitě zničena. „Japonci dělali všechno možné, aby kód prolomili, ale nikdy se jim to nepodařilo,“ řekl Nez v roce 2010.

Nez prý velmi chtěl rodině říci o své úloze, kterou sehrál za války, a o využití rodného jazyka, ale nemohl. Projekt byl odtajněn až v roce 1968. Sláva ale přišla mnohem později. Původní skupina dostala Zlaté medaile Kongresu USA teprve v roce 2001 a další rok vstoupil do kin film Kód Navajo v hlavní roli s Nicolasem Cagem.