Nejlepší čas pro změnu: Španělský král abdikuje

Madrid - Španělský král Juan Carlos I. se rozhodl abdikovat a předat trůn svému synovi, korunnímu princi Felipemu. Podle něj přišel čas, aby v čele země stanula nová generace „plná energie“. Odstupující král poznamenal, že se vždy zasazoval o blahobyt a svobodu Španělů. Odejít se rozhodl už v lednu, kdy mu bylo 76 let, a to z osobních důvodů. Neobvyklý krok Španěly příliš nepřekvapil. Král má už dlouhou dobu zdravotní problémy.

Odstupující král krátce promluvil ke Španělům. "V současné době musí stát v čele země nová generace," řekl. "(Jsou potřeba) Mladší lidé, kteří mají dost energie na to, aby provedli reformy, jež si nová doba žádá,„ dodal Juan Carlos. Španělé podle něj zažili dlouhé období míru a stability. Král poděkoval Španělům i své manželce, královně Sofii. “Můj vděk patří královně, která mě vždy podporovala a byla tu pro mě,„ podotkl Juan Carlos s tím, že jeho jediný syn Felipe je na vládnutí “zralý a připravený„. Zemi by měl vést do “nadějnější éry".

Průzkumy už několik měsíců ukazují, že si většina Španělů přeje, aby Juan Carlos odstoupil a trůn přenechal synovi. Přesto, jak upřesnila spolupracovnice ČT Ľubica Zlochová, abdikace krále je ve Španělsku historický unikát. Premiér Mariano Rajoy kvůli králově rozhodnutí svolal na dnešek mimořádnou schůzi vlády, protože kvůli abdikaci bude nezbytné schválit příslušný zákon. „Jeho výsost král Juan Carlos mi sdělil, že předá trůn. Jsem přesvědčen, že pro změnu je to ten nejlepší okamžik. Doufám, že španělský Kongres bude moci velmi rychle schválit nominaci prince Felipeho,“ sdělil předseda vlády. Korunovace nového panovníka by se měla uskutečnit ještě během června.


Zdravotních problémů postupně přibývalo

Španělského panovníka dlouho trápí zdravotní problémy. Za poslední léta podstoupil více než desítku operací. Mimo jiné mu byly voperovány nové kyčelní klouby, lékaři mu museli odstranit nezhoubný nádor na plicích a chirurgické zákroky si vyžádaly i problémy s kolenem a vyhřezlou ploténkou. Juan Carlos se rozhodl abdikovat už letos v lednu. Oznámení svého rozhodnutí ale oddálil až do doby po volbách do Evropského parlamentu.

„Král nemohl plnit svou funkci tak, jak by si představoval. Nemohl jezdit na zahraniční cesty a hledal už dlouho způsob, jak trůn předat. Na Twitteru se informace objevila dokonce ještě předtím, než to premiér oficiálně oznámil,“ prohlásil zpravodaj ČT Petr Zavadil s tím, že reakce na královu abdikaci jsou různorodé – pro mladší lidi je monarchie spíš přežitek, zatímco starší generace si ještě pamatuje královy zásluhy na přechodu k demokracii.

Šestasedmdesátiletý Juan Carlos je na trůnu skoro čtyři desetiletí. Býval jedním z nejoblíbenějších monarchů světa. Do historie se zapsal jako tmelící prvek demokracie, kterou ve Španělsku obnovil po téměř čtyřicetileté fašistické diktatuře Franciska Franka. „Juan Carlos I. má relativně velkou autoritu díky procesu demokratizaci, kdy stál za celým tím procesem a umožnil Španělsku stát se moderní evropskou demokracií,“ upozornil hispanista Traian Urban.

Speciální vydání deníku El País o abdikaci Juana Carlose
Zdroj: Daniel Ochoa de Olza/ČTK/AP

Zpronevěra, lov slonů i údajná nevěra

Jeho popularitou ale otřásl skandál kolem dcery Cristiny a jejího manžela Iňakiho Urdangarína obviněného ze zpronevěry. Králův zeť čelí obvinění, že využíval vlivných známostí k získávání veřejných zakázek na Mallorce. Pod tlakem této aféry a vzhledem k ekonomické krizi král v prosinci 2011 poprvé v historii podrobně ukázal, jak využívá 8,2 milionu eur, jež jeho úřadu náleží ze státního rozpočtu. Králův roční „plat“ činí necelých 293 tisíc eur a korunní princ Felipe dostává zhruba polovinu.

Sám král se pak stal terčem kritiky, když vyšlo najevo, že si tajně vyjel na nákladný lov slonů do africké Botswany. Africký výlet, za nějž se nakonec král veřejně omluvil, byl i posledním hřebíčkem do rakve džentlmenské dohody španělského tisku s královským palácem o nepropírání osobního života monarchy. 

V novinách se předloni objevily i spekulace, že král má již několik let milenku - německou princeznu Corinnu zu Sayn-Wittgensteinovou. Ta ho doprovázela i na lovu v Botswaně.

Felipe VI. a Juan Carlos
Zdroj: ČTK/EFE/Sergio Barrenechea

Obliby budoucího krále se zatím skandály nedotkly

Korunní princ Felipe se státnickým záležitostem věnuje již od počátku 90. let. Reprezentuje zemi na iberoamerických summitech a jezdí na oficiální návštěvy doma i v zahraničí. Předsedá i některým benefičním organizacím. Felipe se těší dobré pověsti nejen ve Španělsku, ale i v Latinské Americe, upřesnila Zlochová.

„Někteří lidé mají pocit, že jsem příliš vážný, ale mám také smysl pro humor,“ řekl Felipe v tisku. „Rád o sobě přemýšlím jako o normálním člověku se všemi chybami, frustracemi, radostmi i obavami… Král by neměl ztratit pojem o tom, jaké je to být normální člověk,“ myslí si budoucí král.

Felipe, korunní princ

  • Narodil se 30. ledna 1968 v Madridu jako třetí dítě Juana Carlose Bourbonského a řecké princezny Sofie.
  • Před nástupem na univerzitu maturoval na kanadské střední škole a prošel třemi vojenskými akademiemi. V současnosti má mimo jiné hodnost podplukovníka generálního štábu jednotek pozemní pěchoty.
  • Poté studoval v letech 1988–1993 práva a ekonomii v Madridu a v letech 1993–1995 mezinárodní vztahy na Georgetownské univerzitě ve Washingtonu.
  • Felipe se oženil v roce 2004 s populární španělskou novinářkou Letizií Ortizovou. V říjnu 2005 se jim narodila infantka Leonor, v dubnu 2007 infantka Sofie.
  • Po atentátech 11. března 2004 v Madridu se princ z Asturie se svou rodinou zúčastnil veřejné manifestace jako vůbec první člen španělské královské rodiny na podobné akci.
  • V ČR byl princ dvakrát. V září 2005 v Praze zahájil působení pobočky Cervantesova institutu. A jeho čtyřdenní oficiální návštěva v květnu 2001 byla zároveň jeho první oficiální cestou do střední a východní Evropy.

Juan Carlos I., odstupující král

  • Narodil se 5. ledna 1938 v Římě (ve Španělsku tehdy zuřila občanská válka). Pochází z větve španělských Bourbonů, kteří nastoupili na trůn roku 1700.
  • Vzdělání získal nejdříve na soukromých, hlavně církevních školách. V letech 1955 až 1959 studoval na vojenských akademiích a v letech 1960 a 1961 absolvoval mezinárodní právo, ekonomii a veřejné finance na Univerzitě Complutense v Madridu.
  • V červenci 1969 byl oficiálně prohlášen následníkem trůnu a králem se stal v den smrti Franciska Franka 22. listopadu 1975. Velký respekt si získal v roce 1981, kdy rozhodně vystoupil proti pučistům.
  • Od roku 1962 je ženatý s dcerou řeckého krále Pavla Sofií (75), s níž má dvě dcery Elenu (50) a Cristinu (48) a syna Felipeho (46).
  • Je nositelem několika vyznamenání, včetně Řádu Bílého lva, který mu udělil prezident Václav Havel v roce 1995 v Praze. Oficiálně navštívil Československo už v roce 1987.