Juncker nastupuje cestu do vedení Evropské komise

Brusel - Kandidát Evropské lidové strany (EPP) míří do čela Evropské komise. Někdejší lucemburský premiér Jean-Claude Juncker může začít hledat většinovou podporu pro svůj nástup do této funkce. Mandát k tomu dostal na dnešním jednáním šéfů politických frakcí v Evropském parlamentu. Podle nich má právo se pokusit o získání většiny v parlamentu jako první, protože je kandidátem vítězného uskupení z nedávných eurovoleb. Musí ale také získat podporu členských států.

Rozhodnutí Junckera podpořit přijali zástupci skupin, které dohromady reprezentují nejméně 561 z celkových nových 751 europoslanců, uvedl mluvčí europarlamentu Jaume-Duch Guillot. V končícím složení parlamentu mají tyto frakce dohromady 645 členů.

  • „Já doufám, že podpora pro pana Junckera bude jasná,“ uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Je to kandidát, který má reálnou šanci na zvolení,“ dodal.

Parlament šéfa Evropské komise volí prostou většinou na základě návrhu členských zemí, které se na něm musí shodnout kvalifikovanou většinou. Evropské politické strany přitom zdůrazňují, že hlavy států a vlád při rozhodování o své nominaci musí brát ohled na výsledky evropských voleb.

Výsledky eurovoleb na grafu v Bruselu
Zdroj: ČT24/ČTK

Šéf frakce evropských socialistů (S&D), která minulý týden ve volbách skončila druhá, Hannes Swoboda dnes při příchodu na jednání v Evropském parlamentu novinářům připomněl, že německá kancléřka Angela Merkelová už dala najevo jistou podporu Junckerovu nástupu do čela komise.

  • „Rada může mít kandidáty, ale ti nebudou mít většinu v Evropském parlamentu. A jak víte, a paní Merkelová to ví a všichni to vědí, ke zvolení předsedy Evropské komise většinu Evropského parlamentu potřebujete. A tento parlament má proevropskou většinu a my nepřijmeme žádného kandidáta, který Evropskou unii neposílí,“ řekl Swoboda.

EPP však - aby za partnery získala sociální demokraty - musí podle Swobody provést určité politické změny. „Je na panu Junckerovi, aby přišel s programem změny, tvorby pracovních míst, boje s daňovými úniky, novou migrační politikou. Pokud budou v jeho programu tyto prvky, podporu dostane,“ poznamenal šéf socialistické frakce.

Junkcer sám lídrem frakce není, dnes tedy v europarlamentu chyběl. Těsně po volbách ale prohlásil, že se o pozici ucházet chce. Dodal tehdy, že je připraven dělat kompromisy, ale nehodlá u nich „klečet na kolenou“.

Podobně jako Swoboda se před dnešní schůzkou vyjádřil také Martin Schulz, který byl nejen Junckerovým soupeřem ve volbách, ale stále ještě stojí v čele Evropského parlamentu. „Kandidát nejsilnější strany by měl dostat mandát členských zemí, aby se mohl pokusit získat většinu. S ohledem na výsledek voleb je to Jean-Claude Juncker,“ připustil Schulz.

EPP
Zdroj: ČT24

Pokud se to nominantovi EPP nepodaří, měl by se prý o vytvoření "široké většiny proevropsky laděných stran pokusit ten, kdo skončil ve volbách na pásce druhý, tedy Schulz sám.

Na dnešní schůzku lídrů frakcí europarlamentu přišel také šéf britské euroskeptické Strany nezávislosti spojeného království (UKIP) Nigel Farage. Stojí v čele nejmenší stávající frakce Evropa svobody a demokracie (EFD). Euroskeptici v nynějších volbách posílili. Kolegům prý Farage hodlá „otevřít oči a uši“, aby pochopili, že nezadržitelný proces posilování Unie byl zastaven. Junckera označil za „šíleného federalistu“, neexistuje prý fanatičtější budovatel „Spojených států evropských“.