Vyhozené peníze! protestují Brazilci proti šampionátu ve fotbale

Rio de Janeiro – Už za čtyři týdny začíná v Brazílii fotbalové mistrovství světa, očekávané velkolepé představení ale utrpělo vážné šrámy už před začátkem. Země ani podle vlastních politiků není na šampionát připravena a dokonce i vyhlášení brazilští fanoušci proti mistrovství protestují. Miliony chudých Brazilců si přejí, aby stát investoval víc než 15 miliard dolarů raději jinam než do stavby fotbalových stadionů. V brazilských velkoměstech přibývá násilností.

Největší protesty se ve čtvrtek večer odehrály v nejlidnatějších městech Sao Paulo a Rio de Janeiro, kde museli zasahovat policejní těžkooděnci. V Riu zablokoval průvod demonstrantů rušné ulice ve večerní dopravní špičce a způsobil velké problémy. V Sao Paulu došlo k násilnému střetu mezi policií a demonstranty, které později těžkooděnci rozehnali. Nasadili slzný plyn, demonstranti proti nim vrhali kameny a pálili na ulicích pneumatiky.

V brazilských velkoměstech přibývá násilností (zdroj: ČT24)

Organizátoři demonstrací slibují, že intenzita akcí poroste s blížícím se datem zahájení mistrovství, které připadá na 12. června. Vláda hodlá protesty udržet pod kontrolou, policejní síly však zároveň vyčerpává zvýšené nasazení proti pouliční kriminalitě, kterou chtějí v době mistrovství úřady držet na uzdě.

Protesty navazují na demonstrace z loňského června a července, kdy byly v ulicích statisíce Brazilců. Stejně jako nyní požadovali lidé více peněz na sociální výdaje namísto investic do pořádání velkých sportovních turnajů. Kromě letošního fotbalového šampionátu totiž hostí nejlidnatější jihoamerická země za dva roky letní olympijské hry. Při loňských nepokojích zemřelo v Brazílii nejméně pět lidí, současné protesty se zatím obešly bez vážných zranění.

Protesty zatím nedosahují loňské síly, nespokojenci ale slibují, že se jejich řady před prvním výkopem ještě výrazně rozrostou. „Je to absurdní, když obyvatelé zoufale potřebují vzdělání, fungující veřejnou dopravu, zdravotnictví a bezpečnost. Je to ostuda,“ říká jeden z demonstrantů.

Policie pod dohledem instruktorů americké FBI pilně cvičí, jak zajistit bezpečnost desetitisícům návštěvníků mistrovství. Přes veškerá ujišťování úřadů, že všechno zvládnou, ale organizace vázne. Jeden ze dvanácti stadionů zatím neprošel zátěžovým testem, nové linky metra i rychlodráhy už Brazilci odepsali, protože je nestihnou postavit. Autobusy přitom už teď nezvládají nápor milionů lidí v přecpaných ulicích. Když se k tomu přidají stávky řidičů jako tento týden, může se cesta na zápas protáhnout na hodiny.

Úředníci se obávají, že pořádaní šampionátu pověst Brazílie spíše poškodí. K tomu jistě nepřispěje ani smrt nejméně sedmi dělníků na staveništích, předražené ubytování a působení zločineckých gangů v chudinských čtvrtích nedaleko stadionů, s nimiž se policie snaží vypořádat. Odborníci také projevili starost o zdraví turistů, kteří do země zavítají. Varují před horečkou dengue přenášenou komáry, která může být životu nebezpečná.

Na stadionu Arena da Baixada ve městě Curitiba se před šampionátem uskutečnil první testovací zápas. Před 23 tisíci fanoušky v něm tým Corinthians porazil Atlético 2:1. Důležitější jsou ale nedostatky, které tato zkouška odhalila. Na stadionu, který byl od začátku příprav jedním z nejvíce problematických, stále nejsou hotové všechny rekonstrukční práce, na toaletách se řeší problémy s vodou a nahlášen byl také nedostatečný signál. První zápas se na něm má přitom odehrát přesně za měsíc – 16. června.

Mezinárodní fotbalová federace Brazilce za pomalé přípravy několikrát pokárala, kritiku za přidělení pořadatelství jihoamerické zemi ale odmítá. Předseda FIFA Sepp Blatter naopak poprvé připustil, že volba vyprahlého Kataru jako hostitele šampionátu za osm let byla chyba.

Vydáno pod