Sériový vrah Zodiac byl můj otec, tvrdí autor nové knihy

Washington - Zabíjel mladé lidi a policii posílal šifrované dopisy, které podepisoval znakem zodiaka. Nyní zřejmě po letech marného pátrání dostal jméno. Inženýr Gary L. Stewart v nové knize tvrdí, že sériový vrah Zodiac byl jeho vlastní otec. Přišel na to, když pátral po svých kořenech. Pod přezdívkou Zodiac se prý skrývá prodejce knih Earl van Best.

Je to můj otec, říká o Zodiakovi autor bestselleru (zdroj: ČT24)

Vrah Zodiac je spojován s pěti vraždami, které byly spáchány v 60. letech minulého století v severní Kalifornii. Útočil na mladé páry a své akce líčil v dopisech, kterými zásoboval policii a média. „Mluví k vám Zodiak. Baví mě zabíjet lidi, protože je to taková legrace,“ napsal v jednom z dopisů. Pachatel se podepisoval symbolem Zvěrokruhu. V zašifrovaných zprávách prý dokonce poskytoval indicie o své totožnosti. Nikdy ale nebyl dopaden.

Stewart nyní v knize The Most Dangerous Animal of All (Nejnebezpečnější ze všech zvířat) tvrdí, že Zodiaca odhalil – prý jde o jeho biologického otce. Kniha se hned stala bestsellerem, i když zdaleka není první, která se tajemným vrahem zabývala.

Zodiakovy vraždy - vyšetřování
Zdroj: ČTK/AP/Susan Ehmer

Stewart byl adoptován a se svým biologickým otcem Earlem van Bestem se nikdy nesetkal. Měl ale jeho fotografii, která jako by z oka vypadla Zodiakově policejní skice. V knize předkládá také důkazy o tom, že Zodiac a van Best měli stejný rukopis a otisky prstů. V kryptogramech odhalil jeho jméno.

Gary L. Stewart, autor knihy

„Cítil jsem, že nesu odpovědnost za to, podělit se o pravdu, kterou jsem se dozvěděl takovým způsobem, že nebude pochybnost, kdo je tím vrahem.“

Vrah měl podle svých slov na svědomí 37 lidí, policie jich s jistotou odhalila sedm. Dva z nich útok přežili a setkání se Zodiakem popsali. Jedním je Bryan Hartnell. „Měl nějaké připínací brýle, které měl upevněné ke kapuci nebo k dalším brýlím pod nimi,“ říká přeživší oběť Zodiaka.

Hartnellova přítelkyně Cecilia dva dny po útoku zemřela. Podle Stewarta mají ženské oběti jedno společné – podobají se jeho matce, které se van Best nejspíš chtěl mstít. Útočil střelnými zbraněmi nebo nožem.

Tajemný Zodiac nebyl nikdy dopaden
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Ben Margot

Policie během let vyšetřování vražd prověřila 2500 podezřelých, tím hlavním byl ale roky Artur Allen. Muž, který sexuálně obtěžoval děti, vlastnil hodinky značky Zodiak a příběhem sériového vraha byl doslova posedlý. Zemřel v roce 1992. „Já nejsem Zodiac,“ tvrdil celou dobu.

Policie v San Francisku případ znovu otevřela v roce 2007. Pokud se slova Garyho Stewarta potvrdí, mohla by se jedna z největších vražedných záhad amerických dějin dočkat rozluštění. I když Earla van Besta už nikdo nepotrestá. Zemřel v roce 1984.

  • Neobjasněné vraždy spáchané záhadným Zodiacem zjevně fascinovaly i slavného režiséra Davida Finchera, který v roce 2007 pustil do kin své krimi Zodiac.