Koller: Než se politici v NATO vypovídají, je po válce

Praha – Za „typického úředníka“ označil končícího generálního tajemníka NATO Anderse Fogha Rasmussena vojenský analytik Martin Koller. V pořadu ČT Hyde Park také poznamenal, že Severoatlantická aliance se pod Rasmussenovým vedením v podstatě omezuje jen na řečnění a nevykazuje žádné výrazné politické výsledky.

Pro Rusko a jeho politiku vůči Ukrajině přitom může být NATO jedinou hrozbou, soudí Koller. EU navzdory jakýmsi vlastním jednotkám, které ovšem existují víceméně na papíře, není velkým soupeřem a OSN vlastní vojenské síly nemá. Do jeho misí chodí země typu Pákistán, které by asi těžko šly do války s Ruskem, řekl Koller.

Bojeschopnost Severoatlantické aliance v její současné podobě Koller víceméně zpochybnil. „Jestliže chcete bojovat s někým, tak byste měli být bojeschopní - i z hlediska toho, že začnete ten boj včas. A ne že začnete tím, že si sednete na zasedání, kde se všichni budou vypovídávat, jaký mají názor a jaký nemají názor, a z domova je budou komandovat a nebudou komandovat. Bude se neustále mluvit a každý bude chtít, aby byl vidět v televizi a aby řekl svůj názor a nahrabal si body na volby,“ kritizoval Koller Alianci.

NATO podle něj v poslední době nic výrazného nepředvedlo. Jako typický příklad uvedl v této souvislosti akci v Libyi. „Tam se slavně bojovalo do té doby, než evropská část NATO zjistila, že jim chybějí informace a že jim docházejí bomby. Kdyby nepřišli Američané na pomoc, byla by to nakonec velká ostuda,“ prohlásil. O moc lépe nedopadla ani operace v Afghánistánu, kde výsledek označil za nejistý, a připomněl také, že irácká vláda podepsala smlouvu o vojenské spolupráci s Íránem. „Tak kde jsou jaké politické výsledky?“ ptá se Koller.

Končícího generálního tajemníka NATO Rasmussena označil za typického úředníka, stejně jako jeho předchůdce. Ani jeden z nich na něj prý žádný velký dojem neudělal. „To prostě nejsou bojovníci, to není žádný Franklin Delano Roosevelt nebo řekněme lidé, kteří šéfovali NATO v době, kdy vznikalo. To, co tam dnes vidíme, to jsou všechno úředníci. Já to řeknu úplně na rovinu: je to problém demokratických zemí. V totalitním režimu anebo v království prostě dá nějaký diktátor nebo král povel - a armáda vyrazí na pochod. V NATO než se všichni politici vyřeční, tak je po válce,“ řekl analytik v pořadu Hyde Park.

Anders Fogh Rasmussen
Zdroj: Virginia Mayo/AP Photo