Pozorovatelé OBSE jsou drženi v nelidských podmínkách

Kyjev - Až osm pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) je podle ukrajinské tajné služby (SBU) drženo „v nelidských podmínkách“. Mezi zadrženými je údajně člověk, který potřebuje bezodkladnou lékařskou péči, péče je mu ale odpírána. To ale vůdce separatistů odmítl. Únos pozorovatelů byl podle tajné služby plánován, mají sloužit jako lidský štít. Jedním z vězněných je i důstojník české armády.

Události: Čech na Ukrajině jako válečný zajatec (zdroj: ČT24)

Pozorovatelé OBSE jsou považováni za špiony NATO a podle hlavního představitele vzbouřenců Denise Pušilina budou propuštěni jen v rámci výměny za zajatce. „Včera jsme zadrželi zvědy NATO. Ti lidé z OBSE nebudou propuštěni, vyměníme je za naše, kteří jsou věznění,“ řekl představitel vzbouřenců Denis Pušilin.

Ukrajinská tajná služba SBU dnes vydala prohlášení, že inspektoři OBSE jsou vězněni v nelidských podmínkách. „Mezi zadržovanými je i člověk, který potřebuje bezodkladnou lékařskou péči,“ píše se v komuniké. SBU přitom tvrdí, že ukrajinské úřady jsou připraveny zdravotní péči poskytnout, ale separatisté takovou nabídku odmítají. 

Jeden z vůdců separatistů Vjačeslav Ponomarjov to ale odmítl. „Jsou v dobrém stavu,“ řekl o zadržených pozorovatelích Ponomarjov. Dodal, že jeden z nich trpí cukrovkou, má však přístup k potřebným lékům a jeho stav není vážný. 

Zpráva ukrajinské tajné služby: Zadržení bylo plánované a koordinoval ho jistý ruský občan, které je podle Kyjeva příslušníkem zvláštních ruských sil. Moskva nicméně popírá, že by na východní Ukrajině působili její agenti či vojáci.

Kdo je zadržen: Jde o vojenské pozorovatele ze zvláštního týmu pro kontrolu odzbrojení podle Vídeňského dokumentu z roku 2011. Členy jsou vojenští experti z členských států OBSE, kteří ale nepůsobí přímo jako zástupci OBSE. Společně s pěti ukrajinskými vojáky a řidičem byli prý odvlečeni do místní budovy tajné služby tři němečtí vojáci a jeden německý tlumočník, Čech, Polák, Dán a Švéd. Dohromady by tedy mělo být zadrženo 13 osob.

Separatisté u ukrajinského Slavjansku
Zdroj: ČTK/Tomas Senkar

Důvod zadržení - ukrajinský špion nebo vyjednávání?

  • Vůdce proruských separatistů na východě Ukrajiny Vjačeslav Ponomarjov prohlásil, že ve skupině pozorovatelů byl vojenský špion najatý ukrajinskou vládou. „Bylo mi řečeno, že mezi nimi byl zaměstnanec kyjevské tajné vojenské služby,“ uvedl Ponomarjov.
  • "Objevila se spekulace, že skupina byla zadržena kvůli tomu, že se očekával útok kyjevských vládních sil na Slavjansk, a tato skupina měla být rukojmími," upozornil zpravodaj ČT Miroslav Karas.


Na Ukrajinu odcestoval speciální tým 

Na východ Ukrajiny mezitím odcestoval tým OBSE, aby se pokusil vyjednat propuštění svých kolegů. Německé ministerstvo zahraničí zřídilo ve východoukrajinském Doněcku krizový štáb, který se snaží povstalce k propuštění pozorovatelů přinutit diplomatickou cestou - je to ale obtížné.

Zeman se Sobotkou apelují na propuštění pozorovatelů

Zadržení Čecha na Ukrajině řeší i česká diplomacie. Vláda i prezident Miloš Zeman žádají propuštění celého mezinárodního týmu pozorovatelů. „Měli bychom samozřejmě žádat od ruskojazyčného obyvatelstva na východě Ukrajiny, aby tito lidé byli propuštěni, protože tam plní užitečnou funkci,“ prohlásil prezident. 

„Jednoznačně trváme na tom, aby pracovníci a účastníci mise byli propuštěni a aby jim bylo umožněno volně působit na Ukrajině a monitorovat situaci, která tam je,“ přidal se i premiér Sobotka.  

Lubomír Zaorálek o zadržení Čecha na Ukrajině:

„Členům mise byly odebrány telefony, všichni mají diplomatické pasy. Jsme v kontaktu s rodinou Čecha. Je informována o aktuální situaci. Jsme ve spojení s vídeňskou centrálou i s ukrajinským krizovým štábem, jsme ve spojení se zastupitelskými úřady zemí, které mají v této misi zástupce. Nyní se chystá jednání představitelů OBSE, kteří by se měli zítra pokusit o vyjednávání. Máme několik scénářů diplomatického vyjednávání, není ale možné říkat všechno.“

Moskva podporuje propuštění pozorovatelů

„Tito lidé by se měli dostat na svobodu co nejdříve. Rusko jako člen OBSE podnikne v této věci všechny možné kroky,“ řekl ruský velvyslanec při OBSE Andrej Kelin.

Město Slavjansk, v němž by pozorovatelé měli působit, ovládají proruští separatističtí vzbouřenci. Kontrolní stanoviště postavená proruskými skupinami jsou na všech silnicích, které vedou do města.