Na slovenském poli, slovenský rolník, zní z Bratislavy

Bratislava - Slovenská vláda vytáhla do boje za zemědělskou půdu. Sociálně-demokratický kabinet chce udržet pole v rukou slovenských farmářů. Chce tak chránit vlastní zemědělce a potravinovou soběstačnost země. Zcela přitom pomíjí fakt, že farmáři kvůli vyšší výnosnosti vysazují masově plodiny jako je řepka, která rozhodně na talíři nekončí. Opozice v tom ale vidí nepřijatelné zásahy do soukromého vlastnictví a zbytečnou hru na vlastenectví.

Na konci dubna skončí období, kdy cizinci nesměli slovenská pole kupovat. Nový zákon proto nařídí všem, kteří chtějí prodat více než dvacet arů, tedy stometrový kus pole široký dvacet metrů, aby ho nejdřív nabídli zemědělcům v okolí. Když o něj nebudou mít zájem, poputuje nabídka do speciálního registru, kde na ni mohou reagovat farmáři z celého Slovenska. Až když ji nebudu chtít ani oni, přijdou na řadu ostatní zájemci. Pro původního majitele to bude znamenat zdržení a náklady navíc.  

Podle odborníků vláda navíc bojuje s problémem, který neexistuje. Cizinci na Slovensku už zemědělskou půdu vlastní, stačilo, aby založili firmu a ta pozemky koupila. I přes tuto komplikaci z necelých dvou milionů hektarů slovenských polí drží cizinci jen asi dvě procenta. Přesto ministrovi zemědělství stačilo, aby prohlásil, že slovenskou půdu chtějí investoři z Asie a jím chystaný zákon podpořily i některé opoziční strany.

Na slovenském poli, slovenský rolník, zní z Bratislavy (zdroj: ČT24)