Americké tajné služby před bostonským atentátem chybovaly

Washington - Americké úřady včetně tajných služeb v roce 2011 kvůli nedostatkům v komunikaci nevěnovaly náležitou pozornost informacím, které mohly upozornit na chystaný teroristický útok na Bostonský maraton. Vyplývá to ze zprávy inspektorů dohlížejících nad činností amerických zpravodajských služeb.

Podle zprávy, kterou vypracovali inspektoři CIA a ministerstva spravedlnosti a která byla prezentována Kongresu, americké rozvědky bez náležité pozornosti přešly informace, které měly upozornit na jednoho ze strůjců atentátu Tamerlana Carnajeva.

Šumy v komunikaci nastaly jak mezi jednotlivými americkými rozvědkami, tak mezi Spojenými státy a Ruskem. Ruská tajná služba v roce 2011 varovala americké služby, že Tamerlan Carnajev, jenž pocházel z kavkazského Čečenska, by mohl představovat nebezpečí. Nedostatek dalších informací ovšem vedl k tomu, že americké úřady riziku nevěnovaly dostatečnou pozornost.

Bratři Tamerlan (vlevo) a Džochar Carnajevovi
Zdroj: ČT24

Zpráva uvádí, že americké úřady později případ uzavřely, protože FBI nenašel pojítko mezi Carnajevem a terorismem. Po obdržení informace z Ruska, že Tamerlan Carnajev je přívržencem radikálního islámu, FBI zaslala dva dopisy ruským zpravodajcům s žádostí o další informace. Podle zprávy však nebyly nalezeny žádné dokumenty nebo jiné informace o tom, že by ruská zpravodajská služba před atentátem na kterýkoli z dopisů odpověděla.

Zpráva inspektorů rovněž shledala, že agent FBI pověřený vyhodnocením hrozby, kterou představuje Carnajev, nekontaktoval místní úřady v Bostonu, nenavštívil místní mešitu, ani nehovořil s matkou nebo přáteli podezřelého.

Čtyři mrtví a stovky zraněných

Při útoku v cíli Bostonského maratonu 15. dubna 2013 vybuchly dvě nálože v tlakových hrncích, které zabily tři lidi a 264 dalších zranily. Bomby podle žaloby vyrobili útočníci pomocí textů al-Káidy na internetu. Čtvrtou obětí je policista, jehož údajně bratři zastřelili na útěku.

Poté co se americké úřady dostali šestadvacetiletému Tamerlanovi na stopu, při přestřelce mladíka zasahující policisté zastřelili. Jeho mladší bratr Džochar byl zatčen a nyní mu hrozí trest smrti.

Zpráva FBI doporučuje, aby vypracovala proceduru pro sdílení informací o potenciálních hrozbách s místními a regionálními policejními a bezpečnostními složkami.

Podobné doporučení vzešlo na základě zkušeností z bostonského atentátu už z březnové zprávy bezpečnostního výboru Sněmovny reprezentantů. Podle ní „větší sdílení informací mohlo změnit běh událostí“.