Izraelsko-palestinské rozhovory znovu na bodu mrazu

Ramalláh – Další pokus o trvalý mír na Blízkém východě nejspíš ztroskotal. Palestinská vláda požádala o připojení k patnácti mezinárodním smlouvám a institucím. Izrael předtím zastavil propouštění palestinských vězňů. Obě strany tak porušily hlavní podmínky pro konání mírových rozhovorů. Palestinci ale nechtějí mírové rozhovory s Izraelci ukončit a doufají, že úsilí amerického ministra zahraničí Johna Kerryho o zprostředkování jednání bude pokračovat.

Rozhovory mezi znepřátelenými stranami jsou nyní zablokované. Kerry kvůli tomu zrušil dnešní návštěvu Ramalláhu, kde měl jednat s palestinským vůdcem Mahmúdem Abbásem.

I přes napětí, které v regionu panuje, by se měli podle agentury AP dnes večer znovu setkat izraelští, palestinští a američtí vyjednavači. Jedním z požadavků, na kterém závisí opětovné zahájení jednání, je, aby Abbás pozastavil palestinské žádosti o připojení k 15 mezinárodním organizacím či smlouvám, které v úterý podepsal. Abbás tímto krokem reagoval na údajné nesplnění slibu ze strany Izraele, který odložil propuštění poslední skupiny ze 104 palestinských vězňů.

Americký ministr zahraničí nedlouho poté oznámil, že ruší svou cestu na Blízký východ. Následně se ale nechal slyšet, že v mírový proces stále věří a že je „zcela předčasné mírová jednání odepisovat“. 

  • John Kerry, americký ministr zahraničí: „V tuto chvíli je předčasné vynášet (o osudu jednání) jakékoliv soudy.“
  • Dan Schueftan, bývalý bezpečnostní poradce izraelského premiéra J. Rabina: „Očekávat, že tato jednání mohou přinést dohodu mezi Izraelem a Palestinou, je zcela nerealistické.“
  • Nabíl Šás, člen nejužšího palestinského vedení: „Nejsem pesimista stran naděje pro mír mezi Izraelem a Palestinou. Jsem ale velký pesimista, co se týče tohoto kola jednání.“

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman dnes uvedl, že si není jistý, zda současná krize je „skutečná nebo umělá“. „Dozvíme se to za dva nebo tři dny,“ dodal s tím, že židovský stát udělal pro nynější vyjednávání všechno a „nyní je míč na palestinské straně hřiště“. Nynější krok podle něj „neposune Palestince blíže k nezávislosti“.

Palestinci údajně chtějí v jednáních pokračovat. „Doufáme, že Kerry v příštích dnech obnoví své úsilí. Nechceme, aby jeho mise selhala,“ uvedl Abbásův zástupce v Organizaci pro osvobození Palestiny Jásir Abid Rabbú.

Jak dnes uvedl nejmenovaný americký představitel, Izrael i Palestina učinily v uplynulých dnech „kroky, které ničemu nepomohly“. „Ani jedna ze stran ale nenaznačila, že chce s vyjednáváním skončit. Příštích pár dní budeme s oběma stranami diskutovat o tom, jaké jsou možnosti, abychom se posunuly kupředu,“ dodal tento zdroj z americké diplomacie.

Mír na Blízkém východě se vzdaluje (zdroj: ČT24)