CIA tajila speciální věznice a brutální metody výslechu

Washington - Americká CIA léta zamlčovala fakta o brutálních praktikách, které používala při výslechu osob podezřelých z terorismu. Ty často probíhaly v tajných věznicích. Píše o tom list The Washington Post s odvoláním na důvěrnou zprávu senátního výboru pro kontrolu zpravodajských služeb. Analýza má přes 6 tisíc stran. Mimo jiné z ní vyplývá, že CIA zveličovala své úspěchy v boji proti terorismu. Zjištění se týkají doby vlády George W. Bushe.

Výslechové metody uplatňované například v tajných věznicích v Afghánistánu prý zahrnovaly násilnou koupel v nádrži s ledovou vodou - techniku, která není na seznamu výslechových metod ministerstva spravedlnosti USA. Jde o postup blízký takzvanému waterboardingu, kdy je v zadržených vyvoláván pocit topení. Některým vězňům údajně mlátili hlavou o zeď.

„CIA popisovala svoji činnost ministerstvu spravedlnosti i Kongresu. Zdůrazňovala, že se musí dostat k unikátním informacím a její činnost pomohla při odhalování teroristických spiknutí a zachránila tisíce životů,“ řekl listu jeden z amerických činitelů, který si přál zůstat v anonymitě. „Byla to skutečně pravda? Odpověď je ne,“ dodal.

Zpráva senátního výboru byla sestavena už loni a je tajná, napsal The Washington Post. Založena je na záznamech o desítkách zadržených. Dokumentuje řadu tvrzení činitelů zpravodajské služby, kteří se snažili získat povolení k užití speciálních výslechových metod – a posléze bránit jejich užití.

Vedení CIA prý někdy nařizovalo pracovníkům vězně vyslýchat, přestože byli přesvědčeni, že dotyční nemohou další informace poskytnout. V dokumentu se píše také o rozdělení uvnitř samotné zpravodajské služby, když někteří její členové se zavedenými praktikami nesouhlasili.

Reklamní spot CIA
Zdroj: ČT24

Mluvčí CIA odmítl obsah zprávy komentovat s tím, že konečnou verzi analýzy neviděl. Někteří američtí experti v dokumentu objevili nepřesnosti a mylné závěry, které zpochybňují jeho věrohodnost.

Předsedkyně senátního výboru pro kontrolu zpravodajských služeb Dianne Feinsteinová nedávno obvinila agenty CIA, že prohledávali počítače pracovníků výboru, kteří zprávu o tajných věznicích připravovali. Feinsteinová vyslovila podezření, že postup CIA byl nezákonný.

Výbor se sejde ve čtvrtek, aby rozhodl, zda pošle závěrečnou verzi prezidentu Baracku Obamovi. Pak by mohla být zveřejněna.