Kvůli volebnímu fiasku levice padla francouzská vláda

Paříž - Francouzský premiér Jean-Marc Ayrault podal s celou vládou demisi. Vyvodil tak osobní zodpovědnost za debakl vládních socialistů v komunálních volbách. Prezident Francois Hollande jmenuje novým premiérem dosavadního ministra vnitra Manuela Vallse. V obecních volbách zazářila pravice. Velké zisky zaznamenala i krajně pravicová Národní fronta, která má šanci vládnout až v deseti městech. Socialisté si ale udrželi Paříž.

Odstupující šéf vlády Jean-Marc Ayrault vyvodil z porážky osobní zodpovědnost, přestože rozhodující roli v řízení kabinetu má fakticky sám prezident. Rozčarování nad působením Ayraulta netají zhruba dvě třetiny obyvatel. Jeho odchod si podle nedávné ankety přálo kolem 70 procent Francouzů. Podobně nepopulární je ale i prezident.

Hollande své rozhodnutí jmenovat novým předsedou vlády Vallse oficiálně oznámil ve večerním televizním projevu k národu. Valls postupuje tvrdě proti romským přistěhovalcům a pro Francouze představuje jasně nejoblíbenějšího vládního činitele.

Francouzům se nelíbí hlavně vyšší daně a vysoká nezaměstnanost

Podle předběžných oficiálních výsledků získala pravice v komunálních volbách 46 procent, vládní socialisté o šest méně. Podle francouzských médií je to trest za zvyšování daní nebo rekordně vysokou nezaměstnanost. „Samozřejmě, že to je odmítnutí vlády. Myslím, že je příliš mnoho daní. A nevíme ani, co chtějí, ani kam jdeme,“ podotkla volička Elisabeth.

Zpravodaj Zavadil: Plnění slibů bude obtížné (zdroj: ČT24)

Hollande dnes prohlásil, že výsledky voleb bere jako jasný vzkaz voličů jemu osobně. Vallse prý pověřuje řízením vlády s cílem splnit tři úkoly: Má usilovat o posílení francouzského hospodářství, sociální spravedlnosti a koupěschopnosti obyvatel. To má vést cestou snížení daní a nákladů na práci do roku 2017. Hollande zároveň ubezpečil, že úkolem kabinetu je snížit nezaměstnanost, kterou označil za největší nespravedlnost. Francie podle něj musí zvýšit a zefektivnit výrobu, která má přinášet nové, jiné produkty. Rovněž se má země dopracovat ke snížení závislosti na dovozu ropy.

Francois Hollande, francouzský prezident

„Pochopil jsem váš vzkaz. Je jasný. Změny nejsou dostatečné a jsou příliš pomalé. Není dostatek pracovních míst, a tak je příliš vysoká nezaměstnanost. Není dostatek sociální spravedlnosti a je příliš daní. Tak jsem pověřil Manuela Vallse posláním vést francouzskou vládu. Bude to sešikovaný, soudržný a jednotný tým. Vláda do boje.“

Pravici se daří - i té krajní

Důvod k oslavám má nyní nejen středopravá UMP, ale především protiimigrantská Národní Fronta, která získala skoro 7 procent. Bude řídit více než deset měst, což je nejvíc v její historii. „Francie je nemocná. Myslím, že si to uvědomuje stále více Francozů a snaží se dostat z bludného kruhu střídání stran UMP a socialistů.“ uvedla předsedkyně Národní fronty Marine Le Penová.

Šéfka francouzské Národní fronty (NF) Marine Le Penová
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Levice přijde o své starosty a vedení ve více než 150 městech asi s 9 tisíci obyvateli. Podařilo se jí ale udržet například v čele radnic Dijonu, Nantes nebo Štrasburku. Mírnou satisfakcí pro socialisty může být jejich vítězství v hlavním městě, kde se poprvé do čela radnice postaví žena.

Profil odstupujícího francouzského premiéra Jeana-Marka Ayraulta (64)

- Předsedou francouzské vlády byl jmenován v květnu 2012. Je blízkým spolupracovníkem prezidenta Francoise Hollanda, jemuž v předvolební prezidentské kampani pomáhal navazovat vztahy s evropskýmilevicovými stranami.

- Stejně jako prezident Hollande je i Ayrault představitelem umírněného sociálnědemokratického proudu uvnitř Socialistické strany (PS), jejímž členem je Ayrault od roku 1971.

- Ayrault je veteránem francouzské socialistické politiky. V parlamentu zasedal od roku 1986 do července 2012, kdy se křesla vzdal kvůli úřadu premiéra. Od roku 1997 v parlamentu také vedl poslanecký klub socialistů.

- Od března 1989 do června 2012 byl starostou západofrancouzského města Nantes. Před tím stál od roku 1977 v čele radnice čtyřicetitisícového Saint-Herblainu a angažoval se v lokální politice na úrovni departementu Loire-Atlantique.

Profil budoucího premiéra Manuela Vallse (51)
    
- V čele ministerstva vnitra stál od května 2012. Předtím byl jedenáct let (od března 2001) starostou města Évry.

- V Socialistické straně, které je členem od roku 1980, je vnímán jako zástupce „pravého křídla“; prosazuje ekonomicky realistický a liberální přístup; před několika lety sám sebe nazval „blairistou“ (podle britského expremiéra Tonyho Blaira). 

- V předchozích prezidentských volbách v roce 2012 usiloval o nominaci socialistů na úřad prezidenta; skončil ale až pátý v prvním kole primárek. Nakonec se stal jedním z pilířů předvolební kampaně Françoise Hollanda.   

- V letošním průzkumu, v němž respondenti vybírali, kdo by byl lepším prezidentem než François Hollande, dostal Valls 48 procent. 
  
- Letos v lednu po zákazu kontroverzního vystoupení komika Dieudonného se Valls vyjádřil, že „není možné tolerovat antisemitismus, rasismus, to by nebyla Francie.“ Loni na podzim ale obhajoval postup vlády při vyklizování romských tábořišť. Mimo jiné řekl, že mnozí Romové žijí v „opravdových slumech“ a jen málo z nich je schopno se integrovat do francouzské společnosti; proto by se podle něj měli vrátit do Rumunska a do Bulharska.