K útoku na Ukrajinu se podle Kyjeva chystá už 100 tisíc ruských vojáků

Kyjev - Podle šéfa ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Andrije Parubije už Rusko stáhlo k hranicím s Ukrajinou na 100 tisíc vojáků, kteří jsou už několik týdnů připraveni k úderu. Jeho údaj ovšem výrazně převyšuje Spojenými státy odhadovaných 20 tisíc vojáků a nejmenovaný činitel ministerstva obrany USA ho považuje za nadsazený. Rusko nicméně minulý týden takové hromadění svých vojsk popřelo.

„Ruské jednotky nejsou jenom na Krymu, jsou podél celé hranice. Jsou na severu, na východě, na jihu. Každý den, každou noc očekáváme rozsáhlý útok na kontinentální území Ukrajiny a připravujeme se na něj,“ důrazně upozornil ukrajinský představitel během internetové komunikace vedené z Kyjeva s americkou Atlantickou radou.

Podle Pentagonu je v současné době u hranic s Ukrajinou více než 20 000 ruských vojáků s vybavením nezbytným pro vojenskou operaci. Nejmenovaný činitel amerického ministerstva obrany se podle agentury AFP na Parubijovy počty díval skepticky, nicméně sám ministr Chuck Hagel dnes řekl, že Moskva v posilování jednotek kolem ukrajinských hranic pokračuje.

Agentura Reuters v úterý s odvoláním na informace amerických a západoevropských bezpečnostních agentur napsala, že Rusko už soustředilo při hranicích s Ukrajinou na 30 000 příslušníků armády a speciálních sil, což je o třetinu víc, než byl stav z minulého týdne.

Před ukrajinským parlamentem demonstrovali pravicoví radikálové

Asi 1 500 příznivců radikálního ukrajinského hnutí Pravý sektor se dnes večer před parlamentem v Kyjevě dožadovalo okamžité rezignace ministra vnitra Arsena Avakova kvůli smrti jednoho z předáků Pravého sektoru Oleksandra Muzyčka. Policie zesílila ochranu parlamentu a novinářům přítomným v budově z bezpečnostních důvodů doporučila nepřibližovat se k oknům. Demonstrace se mají před parlamentem konat každý den.

Smrt Muzyčka, který pod jménem Saška Bilyj velel bojůvkám radikálů na západní Ukrajině, vyvolala hněv Pravého sektoru. Ukrajinská média zprvu informovala, že byl zabit ve stylu popravy, úřady ale tuto verzi odmítly s tím, že při zatýkání utrpěl smrtelné zranění. Okolnosti jeho smrti má vyjasnit zvláštní vyšetřovací komise, jejíž vznik dnes oznámil jeden z poslanců.

Ukrajinské ministerstvo vnitra se tento týden dostalo do ostrého konfliktu s ultrapravicovými radikály z Pravého sektoru. Důvodem je nejen Muzyčkova smrt, ale také ministerské nařízení určené všem polovojenským organizacím, aby bezodkladně složily zbraně.