Slováci budou za týden volit prezidenta, do 2. kola zřejmě postoupí Fico a Kiska

Bratislava - Slovensko bude za týden volit prezidenta - čtvrtého od získání samostatnosti v roce 1993. Předvolební průzkumy dávají největší šance na postup do druhého kola premiérovi Robertu Ficovi a podnikateli Andreji Kiskovi. Ostatní kandidáti se ale nevzdávají a kampaň běží naplno. Jsou to ale poslední volby podle starých pravidel. Při těch příštích už bude moci kandidát utratit za celou kampaň maximálně půl milionu eur (13 a půl milionu korun).

Fico pokračuje v kampani, i když si přetrhl Achillovu šlachu. Vítězství ve volbách nemá jisté. Rady lékařů, aby odpočíval, proto neposlouchá a belhá se za voliči po celém Slovensku i s ortézou a berlou. „Je to velmi nepříjemné a bolestivé. Ale člověk si zvykne na všechno, jak se říká i na vlastní smrt. Není to dobré, mě to mimořádně omezuje, i když jsem vůbec nezměnil program, absolvuji všechna setkání, která mám,“ říká favorit prvního kola.

Premiér ve všech průzkumech veřejného mínění vede. Výrazně ale posiluje podnikatel a mecenáš Andrej Kiska. Právě s tímto politickým nováčkem se všichni ostatní utkají o možnost vyzvat Roberta Fica ve druhém kole. Někteří na něj proto ostře zaútočili. „Nikdo neví, co to je za člověka. Jaké hodnoty a názory reprezentuje,“ říká například prezidentský kandidát Pavol Hrušovský (KDH).

Slovenské zákony omezují prezidentskou kampaň na poslední dva týdny před hlasováním a určují, že za ni kandidát nesmí utratit víc než v přepočtu tři a půl milionu korun. Většina to ale porušuje a z reklamních ploch už shlíží celé měsíce. „Když to není vymahatelné, je to vlastně jen doporučení a nikdo tím není proto vázaný,“ vysvětluje politolog Samuel Abraham.

Horizont 24: Slovensko za týden zvolí prezidenta (zdroj: ČT24)

Předvolební debata proběhla bez větších slovník přestřelek

Nedělní první debata prezidentských kandidátů před blížícím se prvním kolem voleb hlavy státu ve zpravodajské televizi TA3 se obešla bez větších vzájemných slovních přestřelek. Kandidáti se shodli na tom, že ruská invaze na ukrajinský Krym je porušením mezinárodního práva. Fico nicméně tvrdí, že Bratislava musí hledět na vlastní zájmy. „Pohlížím na situaci z hlediska našich vlastních zájmů. Mě zajímá, zda máme dostatek plynu a ropných zásob s ohledem na možnou krizi, která by nastala v případě eskalace konfliktu (na Ukrajině),“ řekl Fico. Dodal, že na posledním summitu EU, jenž se zabýval krizí na Ukrajině, každá členská země před přijímáním závěrů prý zohledňovala své vlastní zájmy. „Nevymykejme se z tohoto prostředí. Nejdříve naše národní a státní zájmy a potom křičme a vydávejme nějaké prohlášení,“ reagoval Fico.

Kromě vývoje na Ukrajině se slovenští prezidentští kandidáti během dvouhodinové televizní debaty věnovali postavení hlavy státu v politice a také svým záměrům v případě úspěchu ve volbách. „Slovensko nemá autoritu, která se dokáže zastat slušných lidí. Tradiční politici o problémech často mluví, ale neřeší je,“ tvrdil Kiska, který v předvolební kampani sázel na to, že je nezávislým kandidátem. „Když je někdo 20 let v politické straně, ta mu zaplatí kampaň a poté chce být nezávislý a nestranický prezident, tomu uvěří málokdo,“ podotkl Kiska v reakci na kandidaturu premiéra a předsedy sociálních demokratů Roberta Fica (Směr-SD).

Podle Fica je zase důležité, aby v budoucnu nedocházelo ke konfliktům mezi vládou, prezidentem a vedením parlamentu. Šéf jednobarevného kabinetu Směru-SD v této souvislosti připomněl vyhrocené vztahy, které měl v 90. letech s tehdejším prezidentem Michalem Kováčem autoritářský premiér Vladimír Mečiar (HZDS). „Ve všem, co bude dělat vláda dobře, najde ve mně (coby prezidentovi) oporu,“ reagoval s nadsázkou další kandidát na event. postup do druhého kola Milan Kňažko.

O zvolení prezidentem se na Slovensku uchází 14 osobností. První kolo přímé volby se uskuteční 15. března, druhé kolo je naplánováno o dva týdny později. S odstupem největší podporu voličů v průzkumech veřejného mínění má dlouhodobě Fico, Kiska jeho náskok v posledních týdnech ale snížil.