Pilot etiopských aerolinií unesl kvůli azylu letoun do Ženevy

Ženeva - Jeden z pilotů se dnes zmocnil dopravního letounu etiopských aerolinií a vynutil si přistání na letišti v Ženevě. Řízení stroje Boeing-767 údajně převzal, když kapitán odešel na toaletu. Po přistání únosce zadržela policie, nikdo při incidentu nebyl zraněn. Motivem únosu byla snaha pilota získat ve Švýcarsku azyl, v Etiopii mu prý hrozí pronásledování. Etiopanovi teď ale hrozí vězení.

Po odchodu kapitána na toaletu se druhý pilot, třicetiletý Etiopan, zamknul v kokpitu a převzal řízení letadla, které letělo na pravidelné lince ET 702 z Addis Abeby do Říma. Letoun několikrát kroužil nad Ženevou, než si pilot na kontrolní věži ženevského letiště vyžádal přistání kvůli doplnění paliva.

Po přistání se kopilot spustil po provaze ven z okénka kokpitu a vzdal se policii. Domáhal se azylu nebo alespoň ujištění, že nebude vydán zpět do Etiopie. Ve Švýcarsku však musí Etiopan počítat s obviněním z únosu a ohrožení bezpečnosti leteckého provozu, za což mu hrozí až 20 let vězení, uvedlo ženevské státní zastupitelství.

Na Twitter se dostaly útržky rozhovoru mezi pilotní kabinou a kontrolní věží, z níž vyplývá, že únosce žádá azyl a bezpečnostní záruky. Autentičnost záznamu ale nelze ověřit. „K činu se podle svých slov odhodlal, protože se ve své zemi cítí ohrožený,“ podotkl policejní mluvčí Pierre Grangean.

Poté, co stroj nad Itálií změnil plánovaný kurz, vyslalo k němu italské letectvo dvě stíhačky Eurofighter. Nad Alpami doprovod letounu převzaly francouzské stíhačky. Provoz mezinárodního letiště v Ženevě byl po přistání letounu kolem 6:00 SEČ přerušen, nyní je již obnoven.

Na palubě letadla bylo v době únosu téměř 200 cestujících včetně posádky, všichni jsou podle zástupců etiopských aerolinek v pořádku. „Situace na palubě byla celou dobu klidná, cestujícím ani posádce nevyhrožoval, ani je neohrozil,“ uvedl policejní mluvčí.

Mluvčí etiopské vlády Redwan Hussein uvedl, že letoun před únosem absolvoval plánované mezipřistání v súdánském hlavním městě Chartúmu. Původní zprávy o tom, že únosců bylo několik, švýcarské úřady popřely.

Unesené letadlo na ženevském letišti
Zdroj: Denis Balibouse/Reuters

Dosud není jasné, zda muži v Etiopii skutečně hrozí nějaké postihy. Podle organizace Human Rights Watch se v Etiopii v poslední době zhoršil stav lidských práv a odpůrci režimu jsou vystaveni svévolnému zatýkání a mučení.

Mohlo být mnohem hůř

Scénář únosu ale mohl být daleko černější. V roce 1996 se stroj stejných aerolinek zřítil do Indického oceánu. Letadlu došlo palivo, protože si tři etiopští únosci – taky kvůli azylu - vynutili změnu kurzu z Keni směrem na Austrálii. Zemřeli spolu se 123 lidmi na palubě. Dalších 50 se ale zachránilo. Dodnes jde o jediný případ, kdy na vodu dosedlo takhle velké letadlo a někdo přežil. Třeba při slavném Zázraku na Hudsonu v roce 2009 pilotoval kapitán Chesley Sullenberger menší stroj.

Etiopan unesl letadlo, chtěl azyl ve Švýcarsku (zdroj: ČT24)