Jako z akčního filmu: Delta Force zatýká člena al-Káidy

Tripolis/Washington - Jako z akčního filmu vypadají záběry, na nichž elitní americké komando Delta Force zatýká jednoho z nejhledanějších teroristů světa Anase Libího. K akci došlo už v říjnu v libyjském Tripolisu a zachytila ji pouliční kamera. Unikátní záznam měli k dispozici jen právníci, teď ho na svém webu ukázal deník The Washington Post. Bleskové dopadení člena al-Káidy netrvalo ani půl minuty a obešlo se bez jediného výstřelu.

Na videu Libí po ranních modlitbách přijíždí ke svému domu v Tripolisu. Je po půl sedmé ráno a ještě je tma. Najednou jeho černý vůz zablokuje auto a vedle něj zastaví bílá dodávka, vyskáče z ní několik ozbrojených mužů, vytáhne hledaného teroristu z jeho vozu a naloží do dodávky.

Devětačtyřicetiletý Libí je od svého říjnového dopadení ve federálním vězení v New Yorku. Podle obžaloby sehrál klíčovou roli při pumových útocích na americké ambasády v keňském Nairobi a v Dar es Salaamu v Tanzanii v roce 1998. Tehdy zahynulo 224 lidí, tisíce dalších skončily v nemocnicích. Anas Libí spolupracoval s al-Káidou, i když jeho rodina tvrdí, že s tím v posledních letech skoncoval a vedl spořádaný život.

Po zadržení v Libyi američtí agenti Libího vyslýchali na palubě válečné lodi San Antonio ve Středomoří. Byl posléze přepraven do vazby v New Yorku; před soudem uvedl, že je nevinen a na atentátu proti velvyslanectvím se nepodílel.

Zadržení Anase Libího (zdroj: ČT24)

Libye proti zadržení Libího na svém území protestovala. Není jasné, zda Libí mohl mít nějaké čerstvé poznatky o Al-Káidě: prý patřil k jejím počítačovým expertům v jejích počátcích a údajně za pomoci rané verze počítače Apple obstaral informace o velvyslanectví v Keni, na jejichž základě Usáma bin Ládin schválil bombový útok. USA už v roce 2000 na Libího hlavu vypsaly odměnu pěti milionů dolarů a řadily ho k nejhledanějším teroristům. Na jeho dopadení pracovala elitní vojenská jednotka Delta Force, FBI i CIA.

Vydáno pod