Norové velebí dvě hrdinky, které při požáru zburcovaly obec

Lærdalsøyri – Norsko velebí dvě mladé hrdinky, které pomohly zachránit lidi z vyhořelé vesnice Lærdalsøyri. Když oheň vypukl, historickou a chráněnou osadu zburcovaly a pomohly s evakuací. Desítky jejich sousedů skončily v nemocnici, o život ale nepřišel nikdo. Vesnička o rozloze kilometr čtvereční patřila ke klenotům národního dědictví.

Část městečka Lærdalsøyri na západě Norska v noci na dnešek zachvátil rozsáhlý požár. Jeho příčina je zatím neznámá. Do nemocnice muselo být převezeno 52 lidí. K šíření požáru přispěly silný vítr i výpadek proudu, což komplikovalo práci hasičům. Plameny hnané silným větrem přeskakovaly ze střechy na střechu, stravovaly dřevěné domy – památkově chráněné unikáty z 18. a 19. století. „Je to horší, než jsme si mysleli. Nejmíň 23 domů je pryč, další jsou poškozené,“ řekl starosta vesnice Jan Geir Solheim.

Vesnička patřila ke klenotům národního dědictví. Turisté tu obdivovali historické centrum po staletí významného obchodního přístavu na rameni druhého nejdelšího fjordu na světě. „Tenhle hrůzný pohled se vryje do paměti všem, kteří tu kdy byli. Znala jsem to tu a tohle je opravdu rozdíl,“ komentovala norská premiérka Erna Solbergová.

Premiérka poděkovala místním za statečnost a její slova patřila i Amalii a Angye, které s desítkami dalších skončily v evakuačním centru. Když Amalii a Angyu probudil poplach, vyběhly z domu do hořící ulice plné kouře. „Obcházely jsme domy a pomáhaly s evakuací, bušily jsme na dveře, burcovaly lidi,“ řekla Amalie Natviková. I díky nim v plamenech nikdo nezemřel. Z tohoto pohledu má tak tahle tragédie dobrý konec. 

Norové velebí dvě hrdinky, které při požáru zburcovaly obec (zdroj: ČT24)