Vraždící tygřice zatím indickým lovcům stále uniká

Dillí - Už sedm lidí zabila za poslední dva týdny tygřice, která zabloudila z národního parku do vesnic na severu Indie. Kde je šelma zabiják teď, nikdo neví. Pátrá po ní početná skupina profesionálních lovců; o žádosti ochránců zvířat, aby šelmu nechali naživu, nechtějí ani slyšet. Někteří místní jim pomáhají, jiní naopak odmítají vyjít z domu. Bojí se, že hladová tygřice znovu udeří.

Jednou z posledních obětí osamělé šelmy byl 27letý rolník; jeho otec z pole poblíž hustého lesa vyvázl se šrámy, ale naživu. „Je hodně složité vystopovat tygra v poli s cukrovou třtinou, ale snažíme se,“ říká radní zdejšího okrsku Sanjaj Kumar. Podle oficiálních činitelů tygřice loví v oblasti s rozlohou 130 čtverečních kilometrů. Její zatím poslední obětí se stala žena, jejíž tělo se našlo v lese státu Uttarpradéš.

Šelma se zatoulala ze sto kilometrů vzdáleného Národního parku Jima Corbetta. Právě tady před lety vznikl rozsáhlý program na ochranu bengálských tygrů, kterých v zemi žijí už jen necelé dva tisíce. Jejich přirozený revír téměř zmizel - tygři totiž potřebují les, který teď prořídl a není v něm dost potravy. Právě proto se podle ochránců přibližují k lidem a útočí na ně stále častěji.

V západním Bengálsku poblíž hranic s Bangladéší tygři ročně zabijí až 60 lidí. Místní teď začínají trénovat toulavé psy, aby je před nimi chránili - ucítí totiž tygra, když lidé mají práci. Mít u sebe v práci psa zatím není dovoleno, místní ale doufají, že brzy bude. To by mohlo zabránit nejen ztrátě lidských životů, ale i tygrů. Ve většině případů, kde šelmy na lidi zaútočili, je lovci zabili. Populace tygrů se přitom za posledních sto let zmenšila o 95 procent.

Horizont 24: Indická tygřice zabila už sedm lidí (zdroj: ČT24)

Tygry v Indii ohrožuje virus psinky

Novou hrozbou pro zmenšující se populaci tygrů v Indii se navíc stal virus psinky. Tato nemoc, kterou přenášejí domácí psi, loni usmrtila nejméně čtyři tygry a několik dalších zvířat na severu a východě země. Indické úřady budou nyní testovat každého uhynulého tygra, zda nebyl chorobou nakažen. Kromě toho se plánuje očkování psů proti psince, která je podobná spalničkám a u psů se běžně vyskytuje, ale pro velké kočky bývá smrtelná. Odborníci ale upozorňují, že vzhledem k tomu, že nedávné případy byly zaznamenány ve velké vzdálenosti od sebe, je pravděpodobné, že nemoc se již šíří v divoké přírodě.

Indie je domovem více než poloviny z odhadovaného počtu 3 500 tygrů světa. Navzdory zřízení množství rezervací počet tygrů v Indii klesl v 90. letech, kdy bylo jejich přirozené životní prostředí dvakrát větší než v současnosti.

V roce 1994 v Tanzanii epidemie psinky, kterou pravděpodobně roznesli psi turistů, zavinila smrt 3 000 afrických lvů v národním parku Serengeti. Zatímco psi se z této nemoci dokážou často zotavit, jiná infikovaná zvířata jako tygry, lvy či levharty postihne horečka, záchvaty a delirium, které končí smrtí.