Moskva vrací úder. Stav lidských práv v EU je prý vadný

Moskva – Ruská diplomacie zkritizovala stav lidských práv v Evropské unii. Podle Moskvy lze vypozorovat v této oblasti „vážné vady“. Moskva se do Bruselu pustila hlavně v souvislosti s porušováním práv přistěhovalců a diskriminací národnostních menšin. Unie prý navíc podceňuje hrozbu neonacismu. Zpráva zmiňuje i romskou otázku v Česku a na Slovensku. Zřejmě jde o reakci na mezinárodní kritiku porušování lidských práv v Rusku. Poslední dobou se hovoří zejména o zákonu zakazujícím propagandu homosexuality mezi nezletilci.

Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že ho znepokojuje stav lidských práv v EU. Jakkoli se unie podle autorů zprávy tváří „jako hlavní bašta boje za lidská práva ve světě“, unijní praxe „nepotvrzuje opodstatněnost těchto nároků“. „Vzdálena ideálu“ se jeví zejména situace národnostních menšin a přistěhovalců, jejichž míra nezaměstnanosti často několikanásobně převyšuje nezaměstnanost většinové populace.

Neonacismus v EU na vzestupu

Kromě toho veřejnost v EU „zjevně podceňuje hrozbu neonacismu“. Naopak „myšlenky a praxe nacionalismu v jednotlivých zemích EU začínají ovlivňovat nejrůznější životně důležité sféry činnosti celé unie, včetně zahraniční politiky“, tvrdí ruští diplomaté. Poukazují přitom na „heroizaci“ bývalých příslušníků jednotek SS v Lotyšsku a Estonsku či na problémy, které způsobuje antisemitská rétorika krajní pravice.

„EU a její členské státy považují za jednu ze svých hlavních priorit šíření svých neoliberálních hodnot jako univerzálního základu pro činnost ostatních členů mezinárodního společenství. Je to zvláště patrné na příkladu agresivního prosazování práv sexuálních menšin. Vyvíjejí se snahy dosáhnout u ostatních států, aby přijaly jim cizí pohledy na homosexualitu a homosexuální manželství jako životní normu a jakýsi přirozený sociální jev, zasluhující podporu státu,“ píše se ve zprávě.

Moskva už taky roky marně usiluje o zrušení unijních víz. Unii vyčítá, že „vytváří umělé překážky bránící vstupu na její území, což omezuje svobodu pohybu soukromých osob“. To se negativně projevuje na situaci Romů a uchazečů o azyl. Členské země unie ke svobodě pohybu přistupují podle Rusů „pokrytecky“: za studené války o ni bojovaly, ale teď se jeví hlavními strůjci jejího utlačování.

České vlády si s romskou otázkou zatím nedokázaly poradit

Situaci s lidskými právy v Česku ruská zpráva charakterizuje jako „celkem klidnou“, nicméně připomíná „romskou otázku“ jako nejpalčivější z problémů budících pravidelnou kritiku ochránců lidských práv. Vládní opatření „až dosud neumožňují řešit problém zásadně“.

Rusko pravděpodobně prostřednictvím kritické zprávy reaguje na negativní ohlasy spojené s kontroverzním zákonem zakazujícím propagandu homosexuality mezi nezletilci. Ten podle ochránců lidských práv neslouží k obraně dětí, nýbrž k omezování práv sexuálních menšin. Celkem 27 nositelů Nobelovy ceny už proto v otevřeném dopise vyzvalo prezidenta Vladimira Putina, aby diskriminační homofobní zákon zrušil.

Přečtěte si víc o ruském homofobním zákonu

Proti diskriminaci homosexuálů bojuje i heterosexuální učitelka z Petrohradu

Gayové a lesby jsou v Rusku častými cíli útoků a nebezpečí hrozí i tomu, kdo se jich zastává. Do boje s ruskou homofobií a nesnášenlivostí se pustila i odvážná heterosexuální učitelka španělštiny z Petrohradu, která za své postoje už několikrát skončila v poutech. Podpora gayů a leseb nejspíš bude stát Jakatěrinu Bogačovou místo. Někdo ji udal a školní inspekce teď prověřuje, jestli své liberální názory nepropaguje také ve třídě. Většině rodičů ale mimoškolní aktivity učitelky jejich dětí nevadí.

„Najednou se z Petrohradu stalo fanaticky pobožné město, na nejvyšších patrech sedí xenofobové,“ říká Bogačová. Šéf školského odboru se už nechal slyšet, že si kantorka bude muset vybrat, jestli chce učit, nebo se angažovat. Ona má ale jasno – zbraně neskládá. Za homosexuální menšinu chce bojovat dál.

Na druhé straně barikády stojí Vitalij Milonov – pravoslavný křesťan, politik a duchovní otec zákona zakazujícího propagaci homosexuality. Veřejně se pral za to, že je dnes v Rusku trestné mluvit s dětmi o vztazích dvou mužů nebo žen. Podle oficiálních míst zákon děti chrání, petrohradská učitelka v něm ale spíše vidí nástroj, jak společnost rozdělit. Její případ jen ukazuje, že přesně to nový předpis dělá.

Vydáno pod